Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toksični smog i vrućine

Smrtonosno ljeto u Moskvi na dan uzima 700 života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stopa smrtnosti u Moskvi udvostručena je nakon što su grad prekrili toksični plinovi, što su ih prouzročili veliki šumski požari u okolici grada, izvijestilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Dužnosnik ministarstva Aleksander Seltovski nije iznio podatke o broju umrlih, no kazao je kako su vrućina i zagađenje najveći uzrok povećane smrtnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ivan Kaštelan Prijeti suša, ali i požari Upaljen je meteoalarm za neke dijelove Hrvatske: U dolini Neretve živa na termometru prešla je 40, a u okolici Knina 41 stupanj

>> Ural: Lokaliziran požar nedaleko Centra za nuklearna istraživanja

Liječnik iz jedne moskovske klinike na svojim je internetskim stranicama napisao kako je zabrinut, jer u zadnjih par tjedana postavlja sve više dijagnoza koje se odnose na zdravstvene probleme vezane za dišne putove ili probleme s gutanjem, a liječnik iz druge veće moskovske bolnice je, želeći ostati anoniman, za Reuters kazao kako je od uprave bolnice dobio naputak da dijagnoze pacijenata ne povezuje s vrućinama i toksičnim plinovima. Broj intervencija hitne pomoći povećan je za četvrtinu, a njihov se najveći broj odnosi na srčane i respiratorne probleme.

Broj smrti dnevno u Moskvi trenutno se popeo na 700 dnevno, u jeku rekordne suše i vrućina, koje su dvaput u lipnju rušile temperaturni rekord u glavnom gradu Rusije, a čak deset puta prošlog mjeseca. Obično dnevno u Moskvi umire između 360 do 380 ljudi, no trenutna je stopa na 700, prenose RIA Novosti. Meteorolozi najavljuju kako bi tek od idućeg tjedna Moskva razinu smoga u zraku mogla opet imati unutar dozvoljenih granica.

Stanovnici Moskve dali se u bijeg

Zbog nepodnošljive razine toksičnog smoga mnogi Moskovljani počeli su bježati iz grada, nakon što je zaustavljen i zračni promet prema ruskoj prijestolnici. 'Ne mogu više ovo podnijeti. Roditelji su mi napustili Moskvu, a sve što ja želim jest disati normalno, no moj mi posao ne dozvoljava odlazak', pojadala se 25-godišnja Ana Kozyreva, prenosi Sky News. 'Dim od okolnih požara oko Moskve nalazi se posvuda - u kućama, shopping centrima i u podzemnoj željeznici', ističe 29-godišnji arhitekt Roman Morozov. Dim koji 'opsjeda' Moskvu dolazi od 600 šumskih požara, koji su 4000 ljudi ostavili bez krova nad glavom i usmrtili 52 osobe.

'Najviše temperature od osnutka države'

'Ni mi ni naši preci nismo doživjeli takve vrućine u tisuću godina, od osnutka naše države', rekao je dužnosnik Aleksandar Frolov u govoru koji je prenijela državna televizija. Dodao je kako je riječ o jedinstvenoj, nigdje zabilježenoj pojavi.

Meteoroške službe već su objavile da su vrućine u zapadnom dijelu Rusije od početka srpnja srušile sve rekorde i u temperaturama i u trajanju od otvaranja registra moderne Rusije prije 130 godina. Nakon rekordnih 38,2 Celzijeva stupnja izmjerena u Moskvi 29. srpnja, u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu zabilježen je apsolutni rekord u visini temperature u subotu s 37,1 stupanj.

Mrtvačnice i bolnice su pune

Šumski požari koji bijesne od kraja srpnja na površini od 200.000 hektara, po službenim podacima, odnijeli su 52 života. Ruski se vatrogasci oko Moskve bore s požarima na području od 1740 četvornih kilometara, što je veličina Luksemburga.

Moskovske mrtvačnice i bolnice su prepune. Jedan je krematorij čak objavio da zbog 'preopterećnosti' ne prima nove poslove. Zbog nezapamćene suše ruski je premijer Vladimir Putin zabranio izvoz žita, što je automatski izazvalo povećanje njezine cijene na svjetskom tržištu.

Izvanredno stanje

U području nuklearne centrale u Snejinsku na Uralu oko tisuću i 500 kilometara istočno od Moskve proglašeno je izvanredno stanje. Rusko ministarstvo za izvanredna stanja zatražilo je od svojih službi da rade 24 sata na dan kako bi se suzbio požar. Prema službenim podacima u posljednja 24 sata buknulo je oko 270 požara. Diljem zemlje i dalje je aktivno više od 550 požarišta.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene