Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smrtna kazna za medicinske sestre koje su zarazile djecu HIV-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet bugarskih mediscinskih sestara i palestinski doktor libijski sud osudio je na smrtnu kaznu zbog svjesnog širenja zaraze virusom HIV-a na nekoliko stotina libijske djece.

Liječnici su u pritvoru od 1999. godine, a od tada je 52 od 426 zaražene djece umrlo od AIDS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Libija: Sestre i liječnik na slobodu ako obitelji pristanu na 'krvavi novac' Slika nije dostupna Počeli pritisci na Libiju da ne izvrši smrtnu kaznu

Šestoro optuženih, koji su u zatvoru proveli sedam godina, bilo je osuđeno na smrt u svibnju 2004. godine. Vrhovni libijski sud predmet je tada vratio na ponovno suđenje koje je počelo u svibnju 2006.

U sudnici u Tripoliju, optuženi su pri izricanju presude briznuli u plač i ubrzo su izvedeni iz sudnice. Njihove je obrana tvrdila kako su su oni žrtve nehigijenskih uvjeta u bolnicama. Planiraju i po drugi put uložiti žalbu na Vrhovni sud. Osuđeni tvrde da su nedužni, a na prvome i drugome suđenju svjedočili su da su bili mučeni kako bi priznali krivnju.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini odmah je iz Bruxellesa pozvao Tripoli da odbaci smrtnu presudu ocijenivši kako je 'takva kazna zapreka suradnji Libije s Europskom unijom'.

Pred sudnicom su obitelji oboljele ili umrle djece presudu
pozdravile pjesmom i plesom.

Presudu je s nestrpljenjem iščekivala međunarodna zajednica, jer optužene smatra nedužnima i zahtijeva njihovo oslobođenje.

Brojni svjetski stručnjaci ocijenili su kako nema nikakvih dokaza koji potvrđuju da su optuženi namjerno inficirali djecu. Ocijenili su kako je zaraza nastupila unutar bolnice u Bengaziju zbog loših higijenskih standarda. 

Smrtnu kaznu tužiteljstvo je zatražilo za sve optužene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene