Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeli pritisci na Libiju da ne izvrši smrtnu kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski državni vrh, Europska unija i međunarodna zajednica pozvali su u utorak libijske vlasti da odbace smrtnu presudu izrečenu stranoj medicinskoj ekipi optuženoj za hotimično inficiranje libijske djece virusom AIDS-a, prenose agencije.

- Osuđujemo i kategorički odbijamo smrtne presude, poručili su u zajedničkoj izjavi predsjednik Bugarske Georgi Parvanov i premijer Sergej Stanišev, javlja agencija Associated press.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji" Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna"

Nekoliko sati ranije libijski sud u Tripoliju osudio je pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika na smrt tereteći ih da su hotimice AIDS-om zarazili 426-ero djece od kojih je 51 umrlo u bolnici u Bengaziju.

- Ponovo neoborivi dokazi o nedužnosti naših medicinskih djelatnika nisu uzeti u obzir, priopćili su Parvanov i Stanišev.

Šestero optuženih, koji su u zatvoru sedam godina, bilo je osuđeno na smrt u svibnju 2004. godine a tada je Vrhovni libijski sud predmet vratio na ponovno suđenje koje je počelo u svibnju 2006.

Bugarski predsjednik i premijer kazali su da sud nije uzeo u obzir tvrdnje najpoznatijih stručnjaka za AIDS da zaraza u bolnici potječe iz 1997., prije dolaska strane medicinske ekipe.

Parvanov i Stanišev pozivaju Libiju da "u ime elementarne pravde razmotri i odbaci apsurdnu presudu i oslobodi Bugarke i Palestinca".

Branitelji osuđenih kazali su za agenciju France presse da proces nije bio "ni pravedan, ni pravičan". 

AFP prenosi i da je jedan odvjetnik iz braniteljske ekipe najavio novinarima da će se osuđeni žaliti.

Žalbu moraju podnijeti u roku 60 dana, rekao je Othmane Al-Bizanti novinarima.

Ta je žalba posljednja na koju osuđeni imaju pravo.

Bugarska je "duboko uvjerena da takve kazne ne mogu i ne smiju biti provedene. Pozivamo Libiju neka to ne dopusti", reagirao je na izrečenu presudu predsjednik bugarskog parlamenta Georgi Pirinski.

Europska unija odbacila je smrtnu presudu i objavila priopćenje u kojem ističe da se "EU protivi smrtnoj kazni u svim slučajevima i svim okolnostima".

EU "očekuje da Vrhovni libijski sud dopusti pravično, pravedno i humanitarno rješenje procesa", stoji u priopćenju Finske, trenutačne predsjedateljice Europske unije.

Odmah po izricanju presude povjerenik Europske komisije za
pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini pozvao je Libiju neka ne izvrši kaznu koja je "zapreka suradnji Libije s Europskom unijom".

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty international osudila je presudu libijskog suda i "pozvala libijske vlasti da odmah izjave kako presudu neće primijeniti".

Malcolm Smart, dužnosnik organizacije za Bliski istok i Afriku
podsjeća da su priznanja o krivnji iz optuženih izvučena pod pritiskom mučenja, a da je braniteljima bilo onemogućeno pozvati međunarodne stručnjake.

- Samo pravedan proces može otkriti istinu i zadovoljiti pravdu za djecu koja su bila zaražena AIDS-om i za njihove roditelje, dodaje Amnesty.

Šokiranost presudom izrazio je u utorak i ministar vanjskih poslova Francuske Philippe Douste-Blazy te pozvao Libiju na "milosrđe".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene