Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Libija: Sestre i liječnik na slobodu ako obitelji pristanu na 'krvavi novac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji više stotina libijske djece oboljelih od HIV-a primit će više od 400 milijuna dolara odštete prema dogovoru koji bi trebao osloboditi pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog liječnika.

Oni, su, podsjetimo, osuđeni prethodno na smrtne kazne zbog toga što su, kako tvrde libijske vlasti, u bolnici u Benghaziju smrtonosnim virusom zarazili 426 djece, doznaje se u ponedjeljak iz izvora bliskih pregovorima.

Pročitajte i ovo Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra

- Govorimo o odšteti u iznosu od milijun dolara po djetetu, a trenutno se skupljaju potpisi obitelji i skrbnika zaražene djece, kazao je izvor koji je zbog osjetljivosti pregovora želio ostati anoniman.

Šestero optuženih u tom slučaju tvrde da nisu odgovorni za širenje zaraze HIV-om ali da su tijekom boravka u zatvoru mučeni te se morali priznati krivnju. 

U prosincu prošle godine osuđeni su na smrtne kazne
koje je prošli tjedan potvrdio i libijski Vrhovni sud te im je sudbina sada u rukama Visokog pravosudnog vijeća, vladinog tijela koje može kaznu preinačiti ali i odobriti oprost.

Prema istom izvoru, Vijeće je spremno osloboditi sestre i liječnika jedino ako na "krvavi novac" i financiranje zdravstvene njege za djecu pristanu obitelji žrtava.

Visoko pravosudno vijeće trebalo se sastati u ponedjeljak ujutro zbog rasprave o sudbini medicinskih radnika osuđenih na smrt, ali je, bez iznošenja razloga, odgodilo sastanak za 18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, izvijestili su službeni izvori.

Vijeće je političko tijelo, izravno ovisno o ministru pravosuđa. Ima ovlast izmijeniti ili čak poništiti odluku Vrhovnog suda koje je u srijedu potvrdilo presudu o smrtnoj kazni za pet bugarskih medicinskih sestara koje su u libijskom zatvoru od 1999.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene