Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušten na slobodu

Slučaj Budimir: Državno odvjetništvo najavljuje žalbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine najavilo je u subotu podnošenje žalbe na odluku suda BiH o puštanju na slobodu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još četvorice osumnjičenih za korupciju, a Budimirova obrana istodobno je ustvrdila kako se slučaj pretvorio u skandal koji traži ispitivanje rada državnog odvjetništva.

Živko Budimir, njegov savjetnik Petar Barišić, dužnosnik ministarstva pravosuđa FBiH Hidajet Halilović te Saud Kulosman i Ivan Jurčević, predsjednici bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja, pušteni su iz pritvora u petak navečer nakon što je ustavni sud BiH usvojio žalbu Budimirove obrane zbog njegova uhićenja i pritvaranja ocijenivši kako su time prekršene odredbe ustava BiH ali i europske povelje o ljudskim pravima.

Ustavni je sud utvrdio kako nije bilo osnove za procjenu da je Budimir počinio kazneno djelo za koje ga je teretilo državno odvjetništvo BiH te stoga nije ni bilo osnove za određivanje pritvora. Iz državnog je odvjetništva nakon toga priopćeno kako će uz žalbu na oslobađanje Budimira i njegovih suradnika iz pritvora uslijediti i nastavak istrage s ciljem što bržeg podizanja optužnice.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izišao iz pritvora

Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić u subotu je izjavio kako smatra da je nakon ovakvog razvoja događaja vrijeme preispitati rad državnih odvjetnika koji vode slučaj. "Nitko nema pravo poigravati se s ugledom državnog odvjetništva BiH", kazao je Hadžić za TV Federacije BiH (FTV), sugerirajući kako državni odvjetnici koji vode istragu do sada nisu prikupili nikave ozbiljne dokaze koji bi teretili Budimira.

Predsjednika FBiH sumnjiči se da je primao novac kako bi pomilovao osobe osouđene na zatvorske kazne. Prema tvrdnjama državnog odvjetništva BiH, sporno je više od 150 takvih pomilovanja. Budimir je nakon puštanja iz pritvora izjavio kako je sva pomilovanja odobravao u skladu sa savješću te da u tome nije bilo ničega protuzakonitoga.

Kazao je i kako se nada da će moći nesmetano nastaviti obnašati dužnost predsjednika FBiH. U vrijeme dok je Budimir bio u pritvoru, parlament FBiH pokrenuo je postupak utvrđivanja okolnosti pod kojima je uhićen kako bi se provjerilo treba li pokrenuti postupak njegove smjene.

Parlamentarno istražno povjerenstvo ranije je Budimiru odredilo rok do početka idućeg tjedna da se pismeno očituje o optužbama koje mu se stavljaju na teret, kako bi nakon toga moglo dati preporuku treba li pokretati zahtjev za predsjednikovu smjenu. Činjenica de je Budimir bio u pritvoru dovela je i do problema u funkcioniranju izvršne vlasti u FBiH.

Primjerice, zbog činjenice da ga Budimir nije mogao potpisati još uvijek nije stupio na snagu zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja, o čemu opet ovisi isplata iduće rate kredita kojega BiH treba dobiti na temelju stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene