Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Jednostrana izjava čeka potvrdu

Slovenska vlada sutra raspravlja o arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska je vlada najavila da će sutra na redovitoj sjednici raspravljati o zakonu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom nakon čega bi, procjenjuju slovenski mediji, moglo biti poznato više pojedinosti o tijeku potvrđivanja sporazuma.

Slovenski mediji očekuju više podataka nakon vladine sjednice, to više što je za isti dan najavljena i konferencija za novinare ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara u povodu navršene prve godine dana rada Pahorove vlade. Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor prošli su tjedan u Stockholmu, uz arbitražni sporazum, potpisali i zajedničku izjavu po kojoj će taj dokument u roku od dva tjedna dati u postupak prihvaćanja u parlamentu te nastojati da se potvrdi do kraja godine. Pahorova je koalicija jučer predložila savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu, što bi ratifikacijski postupak mogalo odgoditi za koji mjesec. Pahor je međutim isti dan izjavio kako bi ta inicijativa mogla biti povučena postigne li se dogovor s oporbenim strankama, koje ne žele potvrdu sporazuma jer ga drže 'lošim' za Sloveniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaje pri svom mišljenju Tuerk ne podliježe pritisku: Arbitražni sporazum je dobar Slika nije dostupna Prvo na Ustavni sud Slovenci bi ratificirali sporazum tek za pola godine

>> Pahor: Umag, Buje, Savudrija i Grožnjan su Slovenija

Janša traži promjenu referendumskog pitanja

Oporba, koju vodi negdašnji predsjednik vlade Janez Janša, za sada ustraje na stajalištu da je savjetodavni referendum pokušaj opravdavanja Pahorove 'loše taktike' u pregovorima s Hrvatskom. Janša bi bio spreman poštovati referendumski ishod ako se promijeni referendumsko pitanje kako bi obuhvatilo 'cjelinu arbitražnog sporazuma', a ne samo dio koji vlada, po njegovim riječima, kani 'iskoristiti za svoju promidžbu'. Slovenski bi birači odgovarali na referendumsko pitanje u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća 'arbitražnog suda odrediti tok granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim iskorištavanja odgovarajućih morskih područja'. Janša ocjenjuje da se takvim pitanjem podmeće biračima, jer se neće očitovati o 'za Sloveniju lošim' odredbama arbitražnog sporazuma, po kojima će se o granici arbitrirati na osnovi međunarodnog prava i to tek kad Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.

Spremna jednostrana izjava

Po nekim najavama, slovenska bi vlada sutra trebala i službeno potvrditi tekst jednostrane izjave koju će predložiti parlamentu uz ratifikacijski zakon.Ta je izjava odgovor na jednostranu izjavu što ju je u ponedjeljak potpisala Kosor, u kojoj se navodi da se 'ništa u sporazumu o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem'. Slovenski informativni portal 'Vest' objavio je faksimile nacrta dokumenta koji bi sutra trebala potvrditi slovenska vlada. U njemu se, kao odgovor na hrvatsku izjavu, navodi da se 'ništa u arbitražnom sporazumu ne smije tumačiti kao odricanje Slovenije od njezina teritorijalnog kontakta s otvorenim morem'.

Slovenski mediji navode da bi Pahorova vlada nakon sjednice mogla uputiti prijedlog zakona o arbitražnom sporazumu na prosudbu ustavnom sudu. Iako neki pravnici, pa i oporbene stranke, takav potez ocjenjuju neuobičajenim s obzirom na Pahorove izjave da sporazum nije u suprotnosti s ustavom, vlada tako pokušava unaprijed izbiti argumente iz ruku oporbi koja se protivi arbitraži i ratifikaciji sporazuma. Slovenska bi vlada mogla bi tražiti i odgovor na pitanje hoće li za potvrdu zakona o arbitražnom sporazumu biti potrebna dvotrećinska većina ili obična natpolovična. Dok vlada i njoj bliski stručnjaci za ustavno pravo tvrde da je dostatna natpolovična većina, oporba i neki bivši članovi ustavnog suda skloniji desnom centru misle da bi odluku o ratifikaciji trebalo donijeti dvotrećinskom većinom zastupničkih glasova. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene