Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje pri svom mišljenju

Tuerk ne podliježe pritisku: Arbitražni sporazum je dobar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je rekao da potpisani arbitražni sporazum s Hrvatskom smatra dobrim i da ga i dalje podržava, čime je reagirao na inicijative da Slovenija odustane sporazuma.

Tuerk je konferenciji za novinare posvećenoj aktualnim političkim pitanjima, osobito ideološkim nesuglasicama između ljevice i desnice, odbio detaljnije komentirati formiranje tzv. 'Bučarove skupine'. Neformalna skupina slovenskih javnih osoba koju vodi France Bučar, nekadašnji predsjednik parlamenta i 'otac slovenskog ustava' iz 1991., zahtijeva po tvrdnjama slovenskih medija da se arbitražni sporazum što je potpisan s Hrvatskom opozove, odnosno da se zaustavi postupak njegove ratifikacije. 'Nije mi točno poznato što ta skupina predlaže i mogu ponoviti da je arbitražni sporazum po mojoj ocjeni dobar. To je dobar put za rješenje graničnog pitanja, a u arbitraži Slovenija može biti uspješna', rekao je Tuerk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednostrana izjava čeka potvrdu Slovenska vlada sutra raspravlja o arbitraži Slika nije dostupna Prvo na Ustavni sud Slovenci bi ratificirali sporazum tek za pola godine

>> Slovenski predsjednik začuđen kritikom europskih pučana

Dodao je da ne vidi razloga zašto 'zobići' takav sporazum i 'od njega odustati na elegantan način', kako to predlaže Bučar, jedan od najoštrijih kritičara arbitražnog sporazuma u Sloveniji. Slovenski mediji zadnjih dana javljaju o sve većem pritisku raznih skupina na predsjednika vlade Pahora da odustane od arbitraže i da se pregovorima s Hrvatskom o granici pristupi na nov način. Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je ponovio da njegova stranka neće glasovati za ratifikaciju sporazuma i da Pahor prije potpisivanja nije konzultirao oporbu. Pahor je pak u parlamentu u ponedjeljak rekao da njegova vlada i on osobno i dalje stoje iza potpisanog arbitražnog sporazuma i da vjeruje da će ga podržati i slovenski birači na vjerojatnom referendumu koji je predložila vladajuća koalicija, 'Uvjeren sam da će parlament (prilikom ratifikacije) uvažiti volju naroda', rekao je Pahor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene