Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni dokument iz 1994.

Pahor: Umag, Buje, Savudrija i Grožnjan su Slovenija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajni dokument Slovenskog državnog zbora iz 1994. godine, u kojem radna skupina za granice pri Odboru za međunarodne odnose daje naputke slovenskim pregovaračima što tražiti od Hrvatske, otkriva strategiju s ciljem otimanja hrvatske zemlje.

Večernji list došao je u posjed tajnog dokumenta slovenskog parlamenta koji se poziva na granice bivše Zone B, iz vremena kada su se, prije 64 godine, vodili pregovori o konačnom razgraničenju između Italije i Jugoslavije. Odbor u sastavu Dimitrij Rupel, Zoran Thaler, Borut Pahor i Zmago Jelinčič pregovaračima daje jasne naputke da traže predavanje dijelova teritorija RH, pa predlažu 'maksimalističku' i 'minimalističku' varijantu. U prvoj, Sloveniji treba pripasti kopno sve do rijeke Mirne, a koje uključuje i gradove Savudriju, Umag, Buje, Grožnjan, Novigrad. U minimalističkoj varijanti, Slovenija bi pristala i 'samo' na čitavi poluotok Savudriju i sjeverni dio općine Buje (Kaštel).

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

>> Kosor: Radim ono što sam dogovorila s Pahorom

>> Hrvatska i Slovenija plaćat će arbitre 500 eura po satu

Na taj bi način Slovenija ostvarila svoj glavni pregovarački cilj, zadobiti čvrstu uporišnu točku na kopnu na temelju koje bi se povukla crta koja vodi do otvorenog mora. Večernji list navodi kako Slovenija tako dobiva znatno veće teritorijalno more.Ovaj slovenski tajni dokument dokazuje tezu kako, strateški, Slovenija ne mijenja svoje ciljeve već 16 godina te se ne radi o pukom uređenju granica, nego o pokušaju otimanja dijela hrvatskog kopna i mora. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene