Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

Slovenija: Tuerk će imati samo dva protukandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na predstojećim predsjedničkim izborima u Sloveniji natjecat će se samo trojica kandidata, što je najmanji broj u povijesti neovisne Slovenije.

Na slovenskim predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. studenoga za glasove birača borit će se tri kandidata, što je najmanji broj otkako je Slovenija samostalna država.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dva tjedna prije izbora Tuerk u anketama ima veću potporu od Pahora i Zvera zajedno Slika nije dostupna Predsjednički izbori Slovenija: Mjesec dana prije izbora Tuerk u velikoj prednosti

>> Janša: Situacija je ozbiljna, ali ne i katastrofalna

Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je u četvrtak da su pravovaljane kandidature do roka koji je istekao u srijedu u ponoć predali sadašnji predsjednik Danilo Tuerk koji konkurira za još jedan petogodišnji mandat te bivši predsjednik vlade Borut Pahor i nekadašnji ministar obrazovanja Milan Zver.

Zadnji rok za eventualno povlačenje kandidata iz utrke je ponedjeljak 22. listopada, nakon čega će izborno povjerenstvo ždrijebanjem odlučiti redni broj kandidata na glasačkom listiću.

Do sada najviše službenih kandidata bilo je na predsjedničkim izborima 2002. godine, kada je među devet kandidata pobjedu u drugom krugu izbora osigurao Janez Drnovšek. Do sada najmanji broj kandidata - pet - bilo je na izborima 2007. godine. Tada je, također u drugom krugu, sadašnji predsjednik Danilo Tuerk s dvije trećine osvojenih glasova bio bolji od kandidata desnog centra, nekadašnjeg predsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Alojza Peterlea.

Dosadašnja predizborna ispitivanja daju prednost aktualnom predsjedniku Danilu Tuerku, ali najavljuju da će za odluku biti potreban drugi krug izbora. S druge strane, mnogi analitičari tvrde da je za najavu rezultata prerano i da će tek u predstojećim sučeljavanjima kandidata na televiziji oko polovice još neodlučnih birača odlučiti kome dati glas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene