Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritična 2014. godina

Janša: Situacija je ozbiljna, ali ne i katastrofalna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša, danas je izjavio da Slovenija ima priliku izići iz krize bez pomoći EU-a i međunarodnih ustanova, a situaciju u zemlji opisao je kao ozbiljnu, ali ne i katastrofalnu.

'Stanje je vrlo ozbiljno, ali ne i katastrofalno, još uvijek imamo sve mogućnosti da iz krize iziđemo sami', rekao je Janša, govoreći na skupu obrtnika u općini Ivančna Gorica, nedaleko Ljubljane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stabilizacijske mjere Drama u Sloveniji: Raste PDV, stižu novi porezi, kreće rasprodaja državnih tvrtki! Slika nije dostupna Kriza u Sloveniji Pahor: Prijevremeni izbori zadnje rješenje

Obrtnici su Janši i predsjednici njemačko-slovenske gospodarske komore, Gertrud Rantzen, predstavili program gospodarske suradnje s njemačkom općinom Hirschaid.

Janša je rekao da bi država zbog problema koji su se gomilali prethodnih godina, u 2014. godini mogla doći u stanje bankrota ako u međuvremenu ne provede potrebne reforme i stabilizaciju financijskog i bankarskog sustava, ali da je sve ovisno od ponovnog gospodarskog rasta, za što se njegova vlada trudi raznim mjerama poticanja gospodarstva.

>> Slovenija: Janković poručio Janši da razmisli o ostavci

Među prioritetima svoje vlade naveo je i sanaciju bankarskog sustava, te učinkovitije upravljanje državnom imovinom, dio koje će idućih godina biti prodan stranim ulagačima.

Slovenski BDP još uvijek pada i ulažemo krajnje napore da to zaustavimo, rekao je slovenski premijer. Pozvao je opoziciju da pokaže odgovornost prilikom skorog glasovanja o unošenju zlatnog fiskalnog pravila u ustav, te da bude konstruktivna i prema drugim mjerama za reforme i fiskalnu stabilnost, kako bi se proračunski deficit u idućoj godini spustio na ispod 3 posto BDP-a.

Janša je također upozorio da su špekulacije o tome kako će Slovenija morati zatražiti pomoć europskog stabilizacijskog fonda u sadašnjem trenutku neopravdane, da bi ta pomoć imala i svoju cijenu, a uz to bi takav program smanjio interes potencijalnih investitora i smanjiop vrijednost državne imovine.

Izlazak iz 'opasnih voda' vlastitim snagama po Janšinoj je ocjeni realan cilj, a kritična godina za Sloveniju bit će 2014. kad dospijeva na naplatu najviše stranih kredita. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene