Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba nam nada'

Slovenija: Premijerka Bratušek preuzela poslove od Janše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova slovenska premijerka Alenka Bratušek preuzela je u četvrtak poslove od svog prethodnika na tom mjestu Janeza Janše, nakon čega je njena vlada održala prvu sjednicu, a danas i sutra obavit će se i primopredaje između ministara nove i stare vlade.

'Ono što Slovenija treba je pokretanje gospodarstva, trebaju joj nova radna mjesta, treba joj nada, ali je u prvom redu potrebna suradnja', rekla je Bratušek nakon protokolarne primopredaje poslova s Janšom, dodavši da je svom prethodniku na premijerskom mjestu rekla da je prostor za suradnju s oporbom otvoren te da će nova vlada nastaviti s onim što je prijašnja vlada pokrenula, a što je bilo dobro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 17 ih sudjelovalo na izborima U novi slovenski parlament ušlo sedam stranaka Slika nije dostupna Poručila da nema mjesta panici Pada vlada kod susjeda! Premijerka izjavila: Slovenija je na putu uspjeha

'Naš je pogled okrenut u budućnost'

'Nećemo se baviti onim što je bilo, niti rušiti što je postignuto. Naš je pogled okrenut u budućnost. Svjesni smo da nas čekaju teška vremena i naporan rad i da promjena vlade sama po sebi ne znači kraj problema u kojima se Slovenija nalazi', rekla je Bratušek.

Njenu koalicijsku vladu, u kojoj su ministri iz četiri stranke, u srijedu su prilikom glasovanja u parlamentu podržala 53 zastupnika, a 35 je glasovalo protiv. Bratušek je najavila da će uz fiskalnu stabilizaciju i rješavanje loših kredita u bankama glavni napori nove vlade biti usmjereni u ponovno pokretanje gospodarskog rasta.

>> Bratušek predstavila ministre, prvi komentari negativni

Janša je nakon predaje poslova Bratušek, koja je prva žena na mjestu slovenske premijerke, rekao da joj je predstavio stanje proračuna i javnih financija koje je trenutačno zadovoljavajuće, s time da se stanje može promijeniti sredinom godine kada dospijeva veći dio slovenskih kreditnih obveza u ovoj godini.

U državnom je proračunu 800 milijuna deficita, rekao je Janša, ali je dodao da je to stanje mnogo bolje od onoga kojega je zatekao kod dolaska na čelo vlade prije 13 mjeseci, kada je naslijedio prijašnjeg premijera Boruta Pahora.

'Slovenija je likvidna'

Slovenija je likvidna i u stanju podmirivati svoje obveze jer stanje tekuće bilance, po najnovijim podacima, prelazi jednu milijardu eura, ali se stanje za nekoliko mjeseci može dramatično promijeniti ako Slovenija na međunarodnom financijskom tržištu ne uspije plasirati novu državnu obveznicu, upozorio je Janša.

Međunarodni monetarni fond (IMF), čiji su predstavnici nedavno boravili u misiji u Sloveniji, upozorio je u srijedu na opasnost da Slovenija zbog financijskog stanja i recesije uđe u negativnu spiralu istaknuvši da će najveće tri slovenske banke ove godine trebati dokapitalizaciju od oko milijarde eura, dok će država na financijskom tržištu trebati osigurati tri milijarde. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene