Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjaju uvjete

Slovenija će ponovo pregovarati s Bruxellesom o privatizaciji Nove Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je zaustavila početak privatizacije Nove Ljubljanske banke, slovenska će vlada u novim pregovorima s Bruxellesom pokušati promijeniti uvjete njene prodaje.

Slovenska će vlada u novim pregovorima oko NLB-e  s Bruxellesom pokušati promijeniti uvjete njene prodaje, rekla je u Luxembourgu ministrica za financije Mateja Vraničar Erman.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

"Svi sugovornici izrazili su razumijevanje za taj slučaj, složivši se da postoje vrlo specifične okolnosti koje je potrebno uvažiti", kazala je Vraničar Erman nakon sastanaka s dužnosnicima Europske komisije i IMF-a.

Privatizaciju NLB-a Slovenija je dogovorila s Europskom komisijom prije tri godine, nakon što je najveća slovenska banka bila dokapitalizirana proračunskim sredstvima.

Slovenija je banku koja je u 100 postotnom državnom vlasništvu, zbog državne pomoći banci u proces njene sanacije, kad ju je dokapitalizirala s 2,7 milijardi eura, trebala privatizirati tako da država zadrži 25 posto dionica.

Ostalo bi se prodalo inicijalnom javnom ponudom u dvije faze: 50 posto do kraja ove i još 25 posto dionica do kraja iduće godine. No, vlada je postupak zaustavila, pravdajući se neriješenim i otvorenim pitanjem sudskih postupaka, koji se protiv NLB-a zbog prenesene devizne štednje hrvatskih građana, vode pred hrvatskim sudovima, ali i manjom cijenom koju bi dobili od zainteresiranih investitora u odnosu na iznos koji je država uložila u banku.

Financijski stručnjaci su Sloveniji prenijeli da bi za dionicu mogla dobiti manje i od njene knjigovodstvene vrijednosti. Odgovarajući na pitanja novinara slovenska ministrica financija nije u cijelosti isključila mogućnost da se u pregovorima pokuša dobiti odobrenje da NLB ostane u 100-postotnom vlasništvu države, odnosno da se od privatizacije odustane.

Osim toga, želja je slovenske vlade da NLB zadrži status jake regionalne banke, te da ne proda svoje filijale u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bi, što bi po prijašnjem dogovoru s Europskom komisijom morala učiniti ako odustane od privatizacije banke koja drži skoro 40 posto slovenskog financijskog tržišta, pojasnila je Erman.

"Moj je mandat da s Europskom komisijom proučim sve mogućnosti. Tek nakon toga vidjet ćemo kakva je konkretna reakcija Komisije na pojedine prijedloge i u kojoj ćemo formi moći predložiti promjenu naših obveza glede privatizacije NLB-a", kazala je Erman. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene