441395
441395
441395
441395
441395

Slovačka desnica pokreće peticiju za referendum o EU-u

  • , 25.06.2016., 15:53
  • Autor:
  • komentara

Slovačka ekstremno desna Narodna stranka u subotu je pokrenula potpisivanje peticije za organiziranje referenduma o članstvu te zemlje u Europskoj uniji i još je jedna u nizu članica EU-a koje su najavile sličan potez nakon izlaska Velike Britanije iz europskog bloka.

 
 
 
 
Vođa slovačke ekstremno desno Narodne stranke Marian Kotleba (Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Vođa slovačke ekstremno desno Narodne stranke Marian Kotleba (Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Desno i protumigrantski orijentirane stranke u Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj već su zatražile održavanje referenduma o članstvu u Uniji. U Slovačkoj, koja u srpnju preuzima šestomjesečno rotirajuće mjesto predsjedatelja Europske unije, protumigrantski i protueuropski orijentirana Narodna stranka - Naša Slovačka iznenadila je u ožujku mnoge kada je osvojila 8 posto ili gotovo 210.000 biračkih glasova i prvi put u ušla u parlament.

'Građani Velike Britanije odlučili su odbiti diktat Bruxellesa. Vrijeme je da i Slovačka napusti europski Titanik', stoji u priopćenju stranke objavljenom na njezinim internetskim stranicama.

U skladu sa slovačkim zakonom, u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika peticijom se mora skupiti 350.000 potpisa da bi se održao referendum.

Jedini uspješno proveden referendum u Slovačkoj organiziran je 2003. kada se glasalo o članstvu te zemlje u EU-u. Izlaznost je bila 52 posto, a ZA se izjasnilo 92,5 posto stanovnika.

Prošlotjedni rezultati ankete koju je provela tvrtka Focus opinion, pokazali su da bi se 62,1 posto slovačkih birača na referendumu izjasnilo za ostanak u Uniji, a 22,6 posto protiv. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se