Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put prema EU

Dačić: Srbija spremna na nastavak dijaloga s Kosovom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Beograd spreman provesti sve ranije postignute dogovore u dijalogu s Kosovom te nastaviti taj dijalog i na političkoj razini, dok od EU-a očekuje da ne postavlja nove zahtjeve.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Beograd spreman provesti sve ranije postignute dogovore u dijalogu s Kosovom te nastaviti taj dijalog i na političkoj razini, dok od EU-a očekuje da ne postavlja nove zahtjeve.

'Spremni smo nastaviti dijalog, ne samo o tehničkim nego i političkim pitanjima', rekao je Dačić nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom. Dačić je dodao da njegova Vlada 'ne dovodi u pitanje već postignute dogovore postignute u dijalogu s Kosovom pod okriljem EU-a'.

Dačić, koji se nalazi u svom prvom posjetu Bruxellesu otkako je preuzeo premijersku dužnost, osvrnuo se i na očekivanja Srbije oko datuma početka pristupnih pregovora, na koji još uvijek čeka.

'Početak pregovora i europski put Srbije u našim je rukama. Naše partnere u EU molimo da ne pomiču ploču na kojoj piše cilj, odnosno da ne postavljaju dodatne uvjete i ne proširuju zahtjeve mimo onih koji su postavljeni u prosincu prošle godine'.

Pročitajte i ovo Vlada Srbije, ilustracija Ozbiljno upozorenje Zbog novih srbijanskih čelnika oglasio se alarm za uzbunu: "To je proruska vlada, postoji rizik od sukoba na Balkanu" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

>> Srbija odustaje od bojkota skupova na kojima je Kosovo

Van Rompuy je ponovio ono što se u posljednje vrijeme u EU-u stalno ponovlja da je 'vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom ključno za sljedeći korak, početak pristupnih pregovora'.

Predsjednik Europskog vijeća je izrazio zadovoljstvo odlukom nove srbijanske Vlade, koja će omogućiti sudjelovanje kosovskih predstavnika na regionalnim skupovima. Također je istaknuo da je potrebno naći 'rješenje za krhku situaciju na sjeveru Kosova, rješenje koje će poboljšati živote tamošnjih ljudi'.

S druge strane, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji se također sastao s Đačićem, rekao je da je uzajamno priznavanje između Srbije i Kosova preduvjet za ulazak Srbije u EU-u. Schulz je dodao da u vezi s tim EU ima unutarnji problem, s obzirom da pet od 27 zemalja članica nije priznalo kosovsku neovisnost.

Van Rompuy je istaknuo važnost nastavka reformi u Srbiji u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobode medija i zaštite manjina. 'Također su potrebne hitne strukturne reforme u sadašnjim gospodarskim okolnostima, poboljšanje poslovnog okruženja još je jedan važan čimbenik u privlačenju investicija, poticanju izvoza i smanjenju nezaposlenosti', rekao je Van Rompuy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene