Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljno pitanje

Skupina 5+1 želi postići dogovor do 31. ožujka - 'Treba riješiti više problema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande istaknuli su u petak odlučnost da zaključe dogovor o iranskom nuklearnom programu koji će "potpuno" odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice i koji će se moći "kontrolirati".

Dvojica čelnika su u telefonskom razgovoru također istaknula da Iran mora učiniti korake "kako bi riješio više neriješenih problema", rekla je kratko Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Hollande je u najavi tog razgovora nešto ranije istaknuo da je Francuska odlučna postići dogovor "kako bismo bili potpuno sigurni" da će "Iran odustati od nuklearnog oružja".

'Ovakva se mogućnost možda neće tako skoro ponovno ukazati'

"Francusko stajalište je jednostavno izložiti: da, Iran može imati civilni nuklearni program, ali ne može imati nuklearno oružje", dodao je francuski predsjednik nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s britanskim premijerom Davidom Cameronom i s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku Federicom Mogherini.

Skupina 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) čini sve ne bi li s Iranom postigla takozvani politički dogovor do 31. ožujka. Takav okvirni dokument bi jamčio da Iran nikada neće proizvesti atomsku bombu, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene