Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manipulacije u Njemačkoj

Skandalozno: Mijenjali podatke u kartonima kako bi prije dobili donirane organe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Njemačkoj su se pojavili zahtjevi za zatvaranjem brojnih transplantacijskih klinika zbog manipulacije podacima u zdravstvenim kartonima niza pacijenata čime je dio njih donirane organe dobivao preko reda.

Skandal s donacijama organa u Njemačkoj, pri čemu su prepravljani zdravstveni kartoni kako bi pacijenti prije došli na red za organe, potakao je zahtjeve za zatvaranjem transplantacijskih središta, piše u četvrtak njemački tisak.

Čelnik zaklade za zaštitu pacijenata Eugen Brysch zatražio je zatvaranje centara kako bi se izbjegla borba za donirane organe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvale darivateljima 'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti' Slika nije dostupna NIje sve tako loše Bravo Hrvatska: Po ovome smo prvi na svijetu

>> 'Priča svjedoka trgovine organima je neuvjerljiva i unosi nemir'

Njemačka Savezna liječnička komora objavila je na Novu godinu kako su pacijentima u transplantacijskom središtu u Leipzigu mijenjane informacije u kartonu kako bi brže došli na red za transplantaciju. Protekle su godine slične manipulacije otkrivene i na nekoliko drugih njemačkih klinika.

Još ove godine trebala bi se zatvoriti polovica centara, kako bi se spriječilo natjecanje oko organa, izjavio je Brysch dnevniku "Bild". "Doniranje organa zahtijeva otvorenost i povjerenje umjesto profita i taštine", rekao je.

I predsjednik njemačke udruge liječnika Ulrich Montgomeri izjasnio se za ograničenje broja transplantacijskih središta, čime bi se, prema njegovim riječima, spriječili "pogrešni gospodarski izazovi".

Kako je izjavio listu "Frankfurter Allgemeine Zeitung", pri provjeri oko četvrtine od ukupno 47 transplantacijskih centara otkrivene su nepravilnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene