Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I u Srbiji polemike

'Priča svjedoka trgovine organima je neuvjerljiva i unosi nemir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica srbijanskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je kako je objavljivanje snimke zaštićenog svjedoka, koji je navodno sudjelovao u vađenju organa srpskim zarobljenicima na sjeveru Albanije, nedopustivo te da ona ne vjeruje u autentičnost snimke.

'Državno odvjetništvo uznemirava javnost i obitelji nestalih objavljivanjem ovakve snimke', rekla je Nataša Kandić za jedan medijski portal. Dodala je kako bi državno odvjetništvo, 'da je ozbiljna državna institucija', radilo skupa s timom EU, na identifikaciji liječnika koji su vodli akciju vađenja i prodaje organa.'Ovako, su ti liječnici svjedočenjem upozoreni i imaju vremena da se pripreme i sklone', kazala je Kandić.

>> Zaštićeni svjedok o trgovini organima na Kosovu: Organe smo vadili na živo

'Mislim da ovu priču plasira državno odvjetništvo za ratne zločine iz političkih razloga i time teško uznemirava obitelji žrtava. Priča je neuvjerljiva, djeluje politički i donosi nemir javnosti', rekla ja Kandić.

Srbijanski državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je u utorak da je državno odvjetništvo izašlo u javnost s novim svjedokom trgovine organima kako bi spriječilo zataškavanje slučaja. Udruga obitelji otetih i nestalih osoba na Kosovu, u priopćenju dostavljenom u utorak beogradskim medijima, inzistira na hitnoj međunarodnoj istrazi.

Udruga je to zatražila nakon šokantnog svjedočenje zaštićenog svjedoka o trgovini ljudskih organima na Kosovu u vrijeme sukoba 1998. i 1999. godine, emitiranog u ponedjeljak na jednoj srbijanskoj televiziji, u kojemu taj svijedok detaljno opisuje vađenja srca živom civilu.

Zamjenik državnog odvjetnika za ratne zločine Bruno Vekarić ocjenio je kako je otkrivanje zaštićenog svjedoka dug prema obiteljima žrtava i ponovio je da je zaštićeni svjedok bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova. 'U ovom slučaju ima samo nekoliko žrtava, ali se pretpostavlja da je nestalo oko 300 ljudi, što ne znači da su svi bili predmetom trgovine organima, a možda je netko još živ', rekao je Vekarić.

Kandić se međutim pita zašto se, ako već postoji tako važan svjedok, on ne nalazi pod okriljem posebnog tima Europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i vjeruje li itko da je OVK, ako se odlučio za takvu kriminalnu radnju, angažirao obične vojnike da bajonetama vade srca koja će se kasnije prodavati.

>> Kosovski Albanac tvrdi da je sudjelovao u trgovini organima

Ona smatra da je priča sa zaštićenim svjedokom dodvoravanje državnog odvjetništva novim vlastima.'Da je u pitanju stvarno ozbiljna istraga, oni bi javno rekli samo da su došli do jakih dokaza.Svjedoka se mora predati istražnom tijelu čiji rad jamči EU, jer u rukama postrojbe MUP-a Republike Srbije nije siguran', kazala je Nataša Kandić, kako prenosi jedna srbijanska agencija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene