Obavijesti Video Pretražite Navigacija
No je li odgađanje gora opcija?

Sjevernokorejski prebjeg: Preventivni napad bio bi koban za Južnu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Thae Yong Ho, prebjeglica iz Sjeverne Koreje, rekao je tijekom kongresnog saslušanja u srijedu da bi preventivni napad na Sjevernu Koreju izazvao protunapad, to jest da bi ta država na Južnu Koreju lansirala mnogo projektila kratkog dometa.

Svjedočenje Thaea Yong Hoama, bivšeg šefa misije u sjevernokorejskom veleposlanstvu u Londonu, otkrilo je da bi preventivni napad na Sjevernu Koreju sa sobom nosio velik rizik. Trumpova administracija rekla je da je preventivni napad jedna od opcija sprečavanja Kim Jong Una da razvije nuklearnu bombu koja bi mogla doseći SAD.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Thae, sjevernokorejski prebjeglica s najvišim činom u posljednja dva desetljeća, potvrdio je ono što dužnosnici SAD-a dugo misle: Napad na Sjevernu Koreju mogao bi se pokazati kobnim za Južnu Koreju, a pogotovo glavni grad te države, Seul, koji se nalazi oko 40 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom, izvještava AP.

Thae je rekao da bi SAD i Južna Koreja pobijedile u ratu, ali da bi postojala "ljudska žrtva" te da bi "desetak tisuća" projektila kratkog dometa bilo lansirano u Južnu Koreju.

"Sjevernokorejski časnici su trenirani da bez daljnjih uputa pritisnu svoje gumbe ako se išta dogodi", objasnio je Thae. "Moramo biti svjesti da deseci milijuna Južnokorejaca žive oko 70 do 80 kilometara od granice."

Kao alternativnu je predložio "meku moć", to jest sankcije i širenje informacija koje bi se suprotstavile sjevernokorejskoj propagandi i okrenule stanovnike te države protiv režima. Također je rekao da bi, ako Kina dopusti otvaranje "rute za izlaz", došlo do "masivnog izlaska" u Južnu Koreju, što bi izazvalo kolaps Sjeverne Koreje.

Je li odgađanje rata opasnija opcija?

Thae je svjedočio ususret Trumpovom putu pet nacija u Aziji, što uključuje i Južnu Koreju. Trumpova administracija rekla je da traži diplomatsko rješenje za nuklearnu krizu ali i da su "sve opcije" na stolu. Trump je Sjevernoj Koreji zaprijetio potpunim uništenjem ako SAD bude prisiljen da brani sebe ili svoje saveznike.

U izvješću Kongresnog odjela za istraživanje, koji je objavljen prošli tjedan, stoji da bi, prema konzervativnoj procjeni, u prvom satu sukoba naoružanje Sjeverne Koreje ubilo desetke tisuća ljudi u Južnoj Koreji, gdje živi između 100 i 500 tisuća Amerikanaca. Također, veći sukob, tijekom kojeg bi Sjeverna Koreja iskoristila svoje nuklearno, biološko, ili kemijsko oružje, značio bi mnogo veći broj žrtava.

Neki analitičari tvrde da je rizik dopuštanja Sjevernoj Koreji da razvije nuklearno oružje koje može doseći Ameriku veći od rizika povezanog sa započinjanjem rata u regiji, stoji u izvješću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene