Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je "potpuno spreman" za vojno djelovanje protiv Sjeverne Koreje bude li trebalo zbog njezinih nuklearnih i raketnih pokusa.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je da vojna opcija "nije prva, ali budemo li se odlučili za tu opciju, to će biti razorno za Sjevernu Koreju".

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) Čistka u Sjevernoj Koreji: Kim zbog neuspjelog sastanka s Trumpom pogubio petero visokih dužnosnika Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho (Foto: AFP) Ministar koji prijeti hidrogenskom bombom inače je džentlmen i izvrstan diplomat

"Sve bi zemlje morale raditi na tome da se osigura potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje", rekao je Trump, pohvalivši stajalište Kine koja je nedavno u Vijeću sigurnosti poduprla rezolucije o Sjevernoj Koreji.

Američki državni tajnik Rex Tillerson otputovat će u trodnevni pojset Kini na razgovore koji će početi u četvrtak, a bit će također fokusirani na Sjevernu Koreju, objavio je State Department.

Trumpovi komentari dolaze u vrijeme eskalacije retorike između Washingtona i Pjongjanga.

U izjavi nakon razgovora sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyom Trump je pohvalio Španjolsku zbog toga što je protjerala sjevernokorejskog veleposlanika iz Madrida i pridružila se međunarodnim naporima radi izolacije režima Kim Jong Una.

Američki ministar obrane James Mattis istaknuo je nešto ranije u utorak u New Delhiju da Sjedinjene Države žele "diplomatski" riješiti krizu sa Sjevernom Korejom.

"Naš je cilj riješiti to diplomatskim putem i vjerujem da je predsjednik Trump bio veoma jasan u vezi s tim", rekao je. (Hina)