Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je nestao?

Nitko ne zna gdje je satelit, SAD tvrdi da nije u orbiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci tvrde kako iz Sjeverne Koreje u orbitu nije dospio nikakav objekt, a ministar obrane Južne Koreje Lee Sang-hee tvrdi da pokušaj njihovih susjeda da lansiraju, kako kaže Sjeverna Koreja, miroljubivi telekomunikacijski satelit, nije uspio.

Sjeverna Koreja jutros je potvrdila da je lansirala satelit u orbitu te da uređaj emitira revolucionarne pjesme koje slave tamošnji režim. Japanci su priopćili pak, kako je preko njihovog teritorija preletjela raketa, a Zapovjedništvo zračne obrane Sjeverne Amerike tvrdi da nema znakova sjevernokorejskog satelita u orbiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svijet bez nuklearnog oružja Obama protiv S. Koreje očekuje 'reakciju' Slika nije dostupna Lansirana Ariane s britanskim i indijskim satelitima

>> S. Koreja tvrdi da sa satelita emitira pjesme

>> Obama protiv Sjeverne Koreje očekuje 'jaku međunarodnu reakciju'

CNN je rano jutros prenio kako je izviješteno da je prvi stupanj rakete nakon lansiranja pao u ocean između Korejskog poluotoka i Japana, a drugi nakon što je projektil preletio Japan.

'Nisu uspjeli'

'Tri stupnja rakete pala su u more. Nikakav objekt nije dosegnuo orbitu', rekao je ministar Lee Sang-hee u južnokorejskom parlamentu. 'Pokušaj lansiranja satelita u orbitu nije uspio', kazao je Lee, dodajući da će Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države 'i dalje pratiti situaciju'. Nešto ranije, američka vojska je ustvrdila da je raketa pala u Tihi ocean.

'Prvi stupanj rakete pao je u Japansko more', kratko je priopćilo Zapovjedništvo zračne obrane Sjeverne Amerike (NORAD).'Ostali stupnjevi kao i sama raketa pali su u Tihi ocean', dodali su. 'Nikakav objekt nije ušao u orbitu i nikakve krhotine nisu pale na Japan', dodao je NORAD, prenosi agencija AFP. Sjeverna Koreja koja je u prošlosti više puta davala nepouzdane izjave, objavila je da je u orbitu ispalila telekomunikacijski satelit Kwangmyongsong-2 koji će emitirati 'besmrtne domoljubne pjesme'. 'Satelit uredno kruži orbitom', priopćila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

NATO osudio sjevernokorejsko ispaljivanje rakete

NATO je osudio sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa, ocijenivši da je riječ o 'provokaciji', te povredi obveza koje Sjeverna Koreja ima prema Vijeću sigurnosti UN-a. 'Ovo lansiranje će samo produbiti zabrinutost u regiji i šire glede politike Sjeverne Koreje, te zakomplicirati šesterostrane pregovore', navodi se u izjavi glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera o pregovorima koji se vode o sjevernokorejskim nuklearnim ambicijama.

'Pozivam Sjevernu Koreju da zaustavi takve provokativne akcije i da poštuje moratorij na lansiranje projektila dugog dometa', dodaje se u Schefferovoj izjavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene