Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko onečišćenje

Na sjeveru Kine pojavio se stari problem: Vlasti su zamolile građane da ostanu kod kuće

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kineske vlasti u utorak su izdale najviša upozorenja za maglu i sumaglicu dok je smog obavijao veće gradove u sjevernoj Kini. Upozoravaju javnost da bi vidljivost mogla pasti na manje od 50 metara.

Sjeverna pokrajina Hebei pokrenula je hitnu reakciju protiv onečišćenja uvodeći sigurnosne kontrole prometa kada je to potrebno, uključujući obustavu polijetanja i slijetanja zrakoplova, privremeno zatvaranje autocesta i obustavu trajekata, stoji u obavijesti kineskog meteorološkog ureda.

Vlasti su također upozorile sudionike u prometu da se zaustave na sigurnim parkiralištima kada to zahtijevaju uvjeti i zamolile ljude da ostanu u kućama.

Peking je rekao da će primijeniti mjere kontrole prometa ako glavni grad aktivira svoje upozorenje za najveće zagađenje zraka.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin CTBT Rusija povukla znakovit potez vezan za nuklearno testiranje, čeka se još samo Putinov potpis: Ima li razloga za brigu?

Gusti smog progutao je sjever zemlje na nekoliko dana, dok su jesenske temperature u nekim područjima porasle do tipičnih ranih ljetnih razina od gotovo 30 Celzijevih stupnjeva.

Stručnjaci kažu da su slaba strujanja hladnog zraka sa Sjevernog pola ključni čimbenik neobičnog vremena.

Kako su razine onečišćenja zraka u širem području Peking-Tianjin-Hebei i sjevernom dijelu pokrajine Henan dosegle umjerenu do jaku razinu, stručnjaci za kontrolu onečišćenja rekli su da su povećane industrijske aktivnosti, teški kamioni i požari usjeva pridonijeli izmaglici, izvijestio je državni medij CCTV.

Pročitajte i ovo Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 2 Stanovnici ogorčeni Hoće li 20.000 pacijenata ostati bez usluga medicinskog laboratorija? "Bit će najteže onkološkim bolesnicima, trudnicama i maloj djeci"

Regionalna potrošnja električne energije krajem listopada porasla je za pet posto u usporedbi s prvom polovicom mjeseca, značajnije u industriji cementa, cigle i pločica, što je pogoršalo uvjete, objavio je CCTV.

Dijelovi općine Tianjin i provincija Hebei i Shandong, kao i istočna područja pokrajine Jiangsu, vidjeli su gustu maglu koja je rezultirala vidljivošću manjom od kilometra u utorak ujutro, rekao je Nacionalni meteorološki centar (NMC).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene