Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna zajednica optužuje

'Sj. Koreja testira vojnu tehnologiju pod krinkom lansiranja satelita!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosnu prijetnju Sjeverne Koreje koja je u srijedu uspješno lansirala dugometnu raketu, sve je teže kažnjavati, ocjenjuju analitičari za američki list The Washington Post u srijedu te drže da bi Sjedinjene Države trebale promijeniti strategiju prema toj izoliranoj komunističkoj zemlji.

Međunarodna zajednica osudila je službeni Pyongyang zbog lansiranja rakete što strani čelnici tumače kao testiranje vojne tehnologije, dok Pyongyang tvrdi da se radi samo o postavljanju meteorološkog satelita u orbitu.

Sjevernokorejski vojni pokus trebao bi potaknuti Bijelu kuću da razmisli o promjeni strategije prema Sjevernoj Koreji, drže kritičari. 'Pristup administracije predsjednika Baracka Obame i dalje je nemaštovit i na izdisaju', smatra republikanac Ed Royce, budući predsjednik Odbora za vanjske poslove.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Razvoj oružja 'omiljena je igračka' režima Sjeverne Koreje koji brani svaki oporbeni glas, političke neistomišljenike šalje u logor, a njegov narod trpi nestašice hrane.  Južnokorejski dužnosnik rekao je za novinsku agenciju Yonhap da je Sjeverna Koreja potrošila između 2,8 i 3,2 milijarde dolara na vojni program zadnjih 14 godina.

Stručnjaci međutim upozoravaju da zemlju čeka golem posao prije nego bi mogla postati izravna prijetnja SAD-u svojim interkontinentalnim balističkim raketama. Mora minijaturizirati nuklearno oružje kako bi bilo dovoljno maleno da ga se može montirati na raketu te razviti tehnologiju koja bi omogućila uređaju da ponovno uđe u atmosferu iz svemira.

Uspješno testiranje u srijedu pokazalo je da je Pyongyang poboljšao svoj program naoružanja unatoč UN-ovim sankcijama kojima je kažnjen zbog nesuradnje u nuklearnom programu.

>> 'Tehnički problemi' u Sj. Koreji, raketa povučena s lansirne rampe
 

'Nije važno što se govori, mi se nastavljamo koristiti svojim legitimnim pravom na lansiranje satelita', rekao je pak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje nakon uspješnog lansiranja rakete. On je, kako prenosi službena agencija KCNA, naglasio 'miroljubivu' narav sjevernokorejskog svemirskog programa koji je dio općeg državnog plana na 'izgradnji gospodarstva i poboljšanju životnog standarda stanovnika'.

Kritizirao je 'neprijateljske snage' prema Pyongyangu koje osporavaju 'pravo na korištenje svemira u miroljubive svrhe (...) općepriznato po međunarodnom pravu, koje je odraz jednodušne volje međunarodne zajednice'.

'To pitanje je izvan područja na kojemu Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda može nešto reći', dodao je glasnogovornik, dok se veleposlanici zemalja članica vijeća trebaju u srijedu ujutro sastati na izvanrednoj sjednici u New Yorku.

Glasnogovornik sjevernokorejske diplomacije upozorio je Washington da strategija 'sučeljavanja neće pomoći u rješavanju bilo kojeg pitanja'. 'Nadamo se da će sve zainteresirane zemlje biti razumne i ostati suzdržane kako stanje ne bi izmaklo kontroli', zaključio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene