Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet na tri lokacije

Sirija: UN nastavlja istragu o korištenju kemijskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspektori UN-a otputovat će u Siriju 'što je prije moguće' kako bi istražili navode o korištenju kemijskog oružja tijekom rata, nakon što im je vlada predsjednika Bašara al-Asada dopustila posjet trima lokacijama, priopćio je u srijedu UN.

Šef tima Ake Sellstrom i predsjednica UN-ovog ureda za pitanja razoružanja Angela Kane posjetili su prošli tjedan Damask na poziv sirijske vlade kako bi razgovarali o pristupu i dobili suglasnost za posjet.

'Misija će otputovati u Siriju što je prije moguće kako bi istodobno istražila tri incidenta koji se spominju, uključivo Khan al-Asal', kaže se u priopćenju iz ureda glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Sirijska vlada optužuje pobunjenike da su koristili kemijsko oružje u Khan al-Asalu na području Alepa u ožujku. UN nije rekao o koje se dvije druge lokacije radi.

>> Glavni UN-ov inspektor za kemijsko oružje na putu za Siriju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna Pregovori u Ženevi Ban Ki-moon optužio Asada za 'zločine protiv čovječnosti'

Ban je u ožujku imenovao Sellstroma da istraži tvrdnje oko Khan al-Asala, kao i tvrdnje Velike Britanije i Francuske o korištenju kemijskog oružja na drugim lokacijama u Siriji. Dosad Sirija nije dopuštala istragu, odnosno dopuštala je samo da se istraži korištenje kemijskog oružja u Khan al-Asalu, dok je UN tražio dopuštenje za posjet barem još jednoj lokaciji.

UN kaže da trenutno ima 13 izvješća o korištenju kemijskog oružja. I sirijska vlada i oporba negiraju njegovo korištenje. UN-ova istraga utvrdit će samo je li takvo oružje korišteno, ali ne i tko ga je eventualno koristio.

SAD je prošlog mjeseca zaključio da su Asadove snage koristile kemijsko oružje protiv pobunjenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene