Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuski ministar o Siriji

'Svijet ne može pasivno promatrati zločin protiv čovječnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da bi dokazi o kemijskom napadu sirijskog režima u Damasku već 'mogli biti uništeni'.

'Činjenica je da je većina dokaza mogla biti uništena', rekao je William Hague na tiskovnoj konferenciji u Londonu nekoliko sati nakon što je režim u Damasku odobrio dolazak UN-ovih inspektora na mjesto navodnog kemijskog napada blizu sirijske prijestolnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad sve manje izgledan Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

'Drugi su možda oštećeni tijekom zadnjih dana, a neki su možda i krivotvoreni', rekao je.

Britanski ministar je, na tragu politike Sjedinjenih Država, izrazio žaljenje što sirijski režim nije odmah dopustio UN-ovim stručnjacima dolazak na teren, što je omogućilo uklanjanje dokaza.

'Moramo biti realni u vezi s onim što tim stručnjaka UN-a može postići sada', komentirao je Hague.

Opetovao je kako je siguran da je režim u Damasku odgovoran za napad: 'Ima već puno dokaza i svi oni upućuju u istom smjeru', istaknuo je.

Kako navodi UN, više od 100.000 ljudi je poginulo u Siriji od početka pobune protiv režima u ožujku 2011.

>> 'Vojna intervencija u Siriji bila bi 'tragična pogreška''

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault rekao je za televizijsku mrežu France 2 da 'međunarodna zajednica ne može pasivno promatrati taj zločin protiv čovječnosti', odbacivši neizravno mogućnost akcije Francuske u skorije vrijeme.

'Imamo zahtjev, a taj je da UN-ovo povjerenstvo mora moći do kraja, neometano i brzo obaviti svoju istragu kako bi se utvrdila istina', rekao je francuski premijer, podsjetivši da je predsjednik Francois Hollande tijekom dana razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, s britanskim premijerom Davidom Cameronom i s australskim Kevinom Ruddom te s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

'Gotovo je sigurno da je režim Bashara al-Assada upotrijebio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda', dodao je Ayrault.

'Kada se istraga završi očekujemo od međunarodne zajednice čvrstu i jasnu odluku. Vijeće sigurnosti će se sastati. Međunarodna zajednica ne može pasivno promatrati taj zločin protiv čovječnosti', kazao je. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene