Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nismo mu bili bitni'

Bin Ladenov sin: Poticao nas je na samoubilačke misije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od sinova najpoznatijeg svjetskog terorista Osame bin Ladena u prošlogodišnjem je intervjuu ispričao kako je bilo rasti uz takvog oca. Omar je napisao i knjigu 'Odrastao kao bin Laden'.

Omar bin Laden izjavio je za ABC news početkom 2010. da bi najgore tek moglo doći i da ukoliko ubiju njegovog oca Amerika može očekivati većeg i nasilnijeg neprijatelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedna od žena i djeca Times: Dio obitelji bin Ladena živi u Iranu Slika nije dostupna U raketnom napadu SAD: Ubijen je sin Osame bin Ladena

'Prema onome što sam znao o svom ocu i ljudima koji su ga okruživali vjerujem da je on još bio najblaži među njima, jer neki od njih su puno, puno gori', rekao je Omar i dodao da je njihov mentalitet takav da samo žele učiniti još nasilja i stvoriti još problema.

>> 'Zar je SAD stvarno toliko osjetljiv na islamske običaje?'

Omar je okrenuo leđa filozofiji svog oca, što je velika stvar za muškarca u arapskoj kulturi gdje je grijeh ne slušati oca i gdje je tabu otvoreno ga kritizirati. Za Omara ovo sve vrijedi dvostruko više jer je njega Osama izabrao za vođu džihada.

'Napadanje miroljubivih ljudi nije pošteno, to je neprihvatljivo. Ako imaš problem s vojskama ili vladama, onda se trebaš boriti protiv njih. To je ono što je meni neprihvatljivo u očevom postupanju', rekao je.

Zabranjivao pokazivanje zubiju tijekom smijeha

Na pitanje postoji li išta što se njegovom ocu sviđa oko SAD-a Omar je rekao 'njihovo oružje' i ništa više. Unatoč što je glava Osame bin Ladena bila na cijeni od 25 milijuna dolara Omar je tada bio uvjeren da njegovog oca neće nikad naći i da ga Afganistan neće nikada predati.

Osama bin Laden je imao pet žena, uz još jedan brak koji je bio poništen, i više od desetero djece koju je želio očvrsnuti i pripremiti za rat. U njegovoj kući su bili zabranjeni klima uređaji i hladnjaci, ali i igračke. Zabranjivao je smijeh koji otkriva previše zubi, a sljedbenicima je davao kućne ljubimce svoje djece kako bi na njima testirali kemijsko oružje. Svoju je djecu kažnjavao i za najmanji neposluh, a znao ih je toliko tući da bi na njima slomio štap.

'Nismo mu bili bitni, važniji je bio njegov cilj'

'Prema nama se nije odnosio drugačije nego prema bilo kojem svojem sljedbeniku. Od nas je očekivao da se ponašamo kao ostali jer je on bio vođa', rekao je Omar. Osim što je poslao svoju djecu na vježbe s oružjem poticao ih je i da se uključe u samoubilačke misije.

'Bili smo šokirani. Zašto bi nam otac rekao nešto takvo', rekao je Omar i dodao da je nakon toga razgovarao s braćom te da su odlučili da nikad neće napraviti ono što je Osama od njih tražio.

'Prigovorio sam mu i pitao ga zašto to radiš? Koji je smisao? Nije odgovorio. Nismo mu bili bitni, važniji je bio njegov cilj i u tome ga nije ništa spriječavalo', rekao je Omar koji je u svojoj knjizi naveo da je Osamu veoma naljutila prisutnost američkih trupa u Saudijskoj Arabiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene