Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se i Lukašenko

Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Aleksandar Bortnikov
Aleksandar Bortnikov Foto: Afp
Rusija za teroristički napad u Moskvi odgovornima smatra SAD, Veliku Britaniju i Ukrajinu, dok zapadne zemlje sumnjiče afganistanski ogranak Islamske države.

Ravnatelj ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je u utorak da SAD, Velika Britanija i Ukrajina stoje iza napada na koncertnu dvoranu u Moskvi u kojem je u petak ubijeno najmanje 139 osoba, izvijestila je državna novinska agencija TASS, prenosi Reuters.

 "Vjerujemo da su akciju pripremili radikalni islamisti, a omogućile, naravno, zapadne tajne službe i da su ukrajinske tajne službe izravno uključene", rekao je Bortnikov.

Upitan o umiješanosti Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Ukrajine, Bortnikov je odgovorio: "Mislim da je to slučaj."

"Ovo su općenite informacije, ali već postoje neki elementi", rekao je.

Ranije je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, na pitanje novinara je li Kijev ili tzv. Islamska država orkestrirao napad, odgovorio: "Naravno da je to Ukrajina."

Ukrajina je ponovno odbacila ruske optužbe o umiješanosti u napad, za koji je odgovornost preuzela militantna skupina Islamska država.

"Laži službeno širi Patrušev, a nakon toga i šef FSB-a Bortnikov", objavio je na X-u savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Zapadne zemlje objavile su kako njihovi obavještajni podaci pokazuju da je odgovoran IS-K, afganistanski ogranak Islamske države.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Emomali Rahmon Nakon napada u Moskvi Rusija proširila istragu i na Tandžikistan: Nadgledat će ju sam vrh države

U napadu u petak navečer na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u predgrađu Moskve ubijeno je najmanje 139 osoba, a više od 180 ih je ozlijeđeno.

Četvorica naoružanih muškaraca nasumično su pucala na posjetitelje prije početka rock koncerta.

U nedjelju navečer izvedeni su pred sud u Moskvi i pritvoreni.

A bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je rekao da su počinitelji napada u koncertnoj dvorani blizu Moskve prvo pokušali pobjeći u Bjelorusiju, dok je Moskva objavila da su pokušali doći do Ukrajine.

"Nisu mogli ući u Bjelorusiju. Shvatili su to pa su izmijenili rutu, krenuvši prema rusko-ukrajinskoj granici", rekao je Lukašenko u objavi postavljenoj na stranicu predsjedništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene