Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok u BiH

Sedam djevojčica koje su zatrudnjele na školskom izletu - pobacile su!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak sedam učenica u dobi od 13 i 14 godina zatrudnjelo je tijekom školskog izleta u BiH.

Iako nevjerojatno zvuči, ovo se stvarno dogodilo. Vijest o djevojčicama, čiji je identitet skriven, a koje dolaze iz malog provincijskog mjesta u Bosni i Hercegovini, u javnost je pustio banjalučki ginekolog i državni zdravstveni koordinator, Nenad Babić.

'Možete li zamisliti kako su se roditelji osjećali kad su doznali da su njihove maloljetne kćerke trudne? I to u malom selu u kojem je to sramota. Djevojčice tamo idu i u školu. Obitelji su obilježene do kraja života', izjavio je Babić za Bild.

Iz poštovanja prema učenicama i njihovim obiteljima, Babić nije odmah progovorio o ovom slučaju, koji se nadovezuje na nedovoljnu edukaciju mladih o spolnom odgoju. Pričekao je neko vrijeme te priču u javnost iznio pola godine nakon što su djevojke učinile pobačaje koji su, tvrdi Babić, bili potrebni radi zaštite njihova zdravlja.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

Nakon školskog izleta zatrudnjelo 7 učenica!

'Znao sam da će svijet javnost reagirati kad čuje za ovaj slučaj. Zato sam odlučio sve ispričati medijima. Potrebno je podići razinu svijesti i upozoriti na nedostatak edukacije mladih ljudi o njihovoj spolnosti. Ova djeca jednostavno nisu informirana na pravi način. To nisu učinili ni roditelji ni škola', tvrdi Babić.

Prema njegovim riječima, djevojke su se od pobačaja i šoka dobro oporavile i svi im pomažu da se što prije vrate u normalan život.

Manjak edukacije o ovom pitanju je veoma izražen u Bosni i Hercegovini.

Samo u Sarajevu, koje ima 300 tisuća stanovnika, prošle je godine prijavljena 31 maloljetna trudnoća.

'Zabrinjavajuće je da 13-godišnjakinje već imaju seksualne odnose. No, to je trend danas. No, ne smijemo dopustiti da se djeca o spolnosti obrazuju na ulici. Tome ih mora podučiti škola', zaključio je Babić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene