Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Imam snažan mandat'

SJEDNICA DO DUBOKO U NOĆ Tsipras ostao bez podrške iz Syrize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki parlament je u noći s petka na subotu velikom većinom glasova podržao novi paket mjera na temelju kojih bi premijer Alexis Tsipras trebao nastaviti pregovore s međunarodnim kreditorima o nastavku financijske pomoći.

Iako je i sam Tsipras pred parlamentom priznao da se radi o 'teškim' mjerama, na kraju je od 300 zastupnika ukupno 251 glasovao 'za', 32 je bilo 'protiv', osam je bilo 'suzdržano', a devet nije bilo nazočno sjednici koja se protegla do duboko u noć.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

Protiv novog prijedloga, koji predstavlja kombinaciju povećanja poreza i smanjenja potrošnje, izjasnilo se sedam zastupnika vladajuće Syrize, dok ih je osam bilo suzdržano, no potrebna većina nije bila upitna jer su paket mjera podržale proeuropske oporbene stranke.

Nakon dobivene podrške u parlamentu Tsipras je objavio da sada ima "snažan mandat za dovršenje pregovora kako bi se postigao ekonomski vjerodostojan i socijalno pravedan sporazum".

Uoči glasovanja grčkih parlamentaraca agencije AFP i Reuters objavile su neslužbenu informaciju da su Europska komisija, Europska centralna banka i Međunarodni monetarni fond pozitivno ocijenili novi prijedlog grčke Vlade kao osnovu da Grčka počne pregovore o novom programu pomoći teškom ukupno 74 milijarde eura.

Uoči ključnog vikenda Merkel se našla pred teškim izazovom

Na temelju preporuka triju institucija mogućnost otvaranja pregovora trebali bi razmotriti ministri financija zemalja eurozone na sastanku u Bruxellesu u subotu, a ako oni to podrže odluku o prihvaćanju grčkog prijedloga mogli bi donijeti vođe zemalja EU-a na izvanrednom summitu u nedjelju.

Uoči sastanka ministara financija eurozone oglasila se i Bijela kuća podržavši prijedlog novih mjera u zamjenu za nastavak financijske pomoći i ostanak Grčke u eurozoni.

Ostanak u eurozoni također podržava velika većina Grka, pokazala je anketa objavljena u petak, po kojoj se čak 84 posto ispitanika izjasnilo za euro, dok je samo 12 posto podržalo povratak na drahmu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene