Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usred izmjena prijetnji ratom

Saveznička armada okupila se u Hormuškom tjesnacu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i saveznici počeli su veliku pomorsku vojnu vježbu u Perzijskom zaljevu koja, kako kažu, pokazuje globalnu spremnost da se pomorski pravci isporuka nafte drže otvorenim u vrijeme dok Izrael i Iran razmjenjuju ratne prijetnje.

Najavljena u srpnju operacija IMCMEX-12 usredotočena je na čišćenje mina koje bi Teheran ili neke gerilske skupine mogli postaviti kako bi prekinuli promet tankera između Irana i Arapskog polutooka, posebice u Hormuškom tjesnacu. Vježba sa simpozijem za časnike više od 30 mornarica počinje nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju za gledatelja televizije u SAD-u rekao da je Teheran blizu izgradnje nuklearne bombe. Njegove su riječi potaknule razgovore o mogućem izraelskom napadu i njegovom pritisku na predsjednika Baracka Obamu da podrži Izrael.

Vojni dužnosnici i diplomati, kao i sam Iran, nastojali su umanjiti značaj vremena vježbe i istaknuti obrambeni i hipotetski aspekt vježbe koja na moru počinje u četvrtak s mnogo manjim brojem država sudionica. To je, međutim, jasno i otvoreno iskazivanje odlučnosti široke koalicije država da se suprotstave svakom možebitnom pokušaju Irana da prekine plovidbu tankera u Zaljevu u odmazdi zbog eventualnog napada Izraela ili SAD-a na njegova nuklearna postrojenja, čime je Iran više puta prijetio.

"U ovoj se vježbi radi o minama i međunarodnim naporima da se uklone", rekao je u ponedjeljak časnicima na simpoziju u Bahreinu viceadmiral John Miller, zapovjednik središnjeg zapovjedništva pomorskih snaga SAD-a.

U vježbi sudjeluju najveće europske pomorske sile, Britanija i Francuska, više bliskoistočnih zemalja ali i udaljene zemlje poput Estonije i Novog Zelanda. Snage SAD-a u Zaljevu uključuju dva nosača zrakolova no oni u toj vježbi neće sudjelovati. Iran je sa svoje strane rekao da će idućeg mjeseca održati veliku vojnu vježbu kako bi pokazao svoju sposobnost da obrani nuklearna postrojenja. Zapadne sile planiraju također veliku vojnu vježbu u istočnom Sredozemlju idućeg mjeseca.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Netanyahu upozorava na nuklearni program Irana

Oko 35 posto svjetske nafte transportira se morskim putem, a blokada Hormuškog tjesnaca imala bi katastrofalne posljedice za krhke ekonomije Velike Britanije, Europe, SAD-a i Japana, koje uvelike ovise o opskrbi naftom i plinom iz Perzijskog zaljeva.

Hormuški tjesnac jedna je od najprometnijih morskih ruta u svijetu. Širok je svega 33,6 kilometara na svojem najužem dijelu. Sjeverni dio tjesnaca nadgleda Iran, a južni Ujedinjeni arapski emirati.

Kako bi demonstrirali spremnost na eventualnu blokadu tog tjesnaca, 25 zemalja svijeta, na čelu s SAD-om, Velikom Britanijom i Francuskom započela je 12-dnevnu pomorsku vojnu vježbu. Ta vježba najveća je ikad koja će biti provedena u toj regiji.

No, idućeg mjeseca svoju masivnu vojnu vježbu provest će i Iran, kako bi pokazao da je spreman braniti svoje nuklearne instalacije protiv prijetnje bombardiranja iz zraka.

Vježba se predstavlja kao najveća protuzračna obrambena vojna vježba u povijesti Irana i predstavljati će dosad najzorniji odgovor na mogućnost izraelskog vojnog napada na tu zemlju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene