Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziva da se postave granice

Netanyahu upozorava na nuklearni program Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako je siguran da će svijet na kraju shvatiti opravdanost njegovih poziva da se postave granice iranskom nuklearnom programu i upozorio da neće šutjeti o tom pitanju.

Netanyahu čvrsto stoji iza svojih višekratnih zahtjeva međunarodnoj zajednici, napose Sjedinjenim Državama, da utvrdi "granice" koje Iran ne smije prijeći pod prijetnjom vojne akcije, u razgovoru za list Jerusalem Post na engleskom, objavljen u nedjelju u prigodi židovske Nove godine.

"O iranskoj prijetnji počeo sam govoriti prije šesnaest godina. Premda tada nisam bio jedini koji je podigao glas bila nas je tek nekolicina, drugi su nam se poslije pridružili", podsjetio je.

"Onda sam počeo govoriti o nužnosti gospodarskih sankcija Iranu. Nisam bio jedini, ali nismo bili brojni. Sada govorim o 'granicama' koje moramo postaviti Iranu. Zasad nismo brojni, ali se nadam da će nam se drugi priključiti. Treba vremena kako bismo uvjerili ljude u opravdanost takve politike", dodao je.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>>Netanyahu: SAD nemaju pravo blokirati Izrael glede Irana

"Mislim da se Iranu na putu prema nuklearnom oružju moraju postaviti jasne granice i ne kanim šutjeti u vezi s tim pitanjem", istaknuo je.

Iranci "veoma brzo napreduju prema obogaćivanju uranija koji im je potreban za proizvodnju atomske bombe. Za otprilike šest mjeseci prevalit će 90 posto puta", predvidio je Netanyahu na američkoj postaji CNN, opetujući da se Iranu "moraju postaviti granice kako bi se smanjila opasnost vojnog sukoba".

Izrael i Sjedinjene Države su se zadnjih dana otvoreno sukobili o tom pitanju. Washington daje prednost diplomaciji i sankcijama Teheranu, odbacujući opetovane zahtjeve Netanayhua da se postave "granice" iranskom nuklearnom programu.

Odgovarajući na pitanje što je to "granica", Netanyahu je rekao da treba razlikovati između "krajnjeg roka određenog u vremenu" i "granice povezane s procesom". "Granica je nešto što Iran zna da ne smije prekoračiti a da ne snosi posljedice. Vjerujte mi, kada je vide, stat će", kazao je.

"Zasad je važno utvrditi nužnost tog načela. Njegove se potankosti zasad ne moraju nužno iznositi u javnost", dodao je.

Svjetske velesile i Izrael, za koji se vjeruje da jedini posjeduje nuklearno oružje u regiji, sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom civilnog nuklearnog programa, što Teheran odlučno niječe. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene