Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jeku rata u Ukrajini

FOTO Sastali se Putin i Orban, poznato o čemu su razgovarali

Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin
Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin Afp
Aktualno Galerija Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban Foto: Afp Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban Foto: Afp +0 Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban Galerija 1/4 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među čelnicima Europske unije mađarski premijer Viktor Orban, ponovno su potvrdili svoju predanost bilateralnim vezama u jeku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini.

Dvojica čelnika Vladimir Putin i Viktor Orban sastali se se u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeo prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

Mađarska - koja se protivila mnogim inicijativama EU-a da podupre Ukrajinu u otporu snagama Moskve i koja dobiva većinu svoje sirove nafte i plina iz Rusije - nikada se nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušava spasiti bilateralne kontakte, rekao je Orban Putinu prije foruma u Pekingu.

"Unatoč činjenici da su u današnjim geopolitičkim uvjetima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa vrlo ograničene, ipak, može biti samo zadovoljstvo što se naši odnosi s mnogim europskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska", rekao je Putin Orbanu.

Pročitajte i ovo Beba Zbog porasta cijena energenata Počinje isplata posebnog doplatka za djecu: Osigurano 11 milijuna eura

Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU-a, te se smatra ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi trebala biti donesena u prosincu o tome treba li otvoriti pregovore o pristupanju s Kijevom. Takva odluka zahtijeva jednoglasnu potporu 27 zemalja članica.

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za daljnju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Bruxelles razmatra odmrzavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava, kažu visoki dužnosnici.

Pročitajte i ovo Policija u dvorištu stambene zgrade u Osijeku obavlja očevid Užas u Slavoniji Ubojstvo u Osijeku - U dvorištu zgrade pronađen mrtav muškarac, uhićene tri osobe: "Bilo je tu svega..."

U odgovoru poslanom e-mailom Reutersu, Orbanov šef za odnose s medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o isporukama plina i nafte i pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodijeljenom bez natječaja, ruski energetski div Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Havasi je rekao da je Orban naglasio kako je za Europu, uključujući Mađarsku, ključno da prestanu sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini te da se zaustavi protok izbjeglica.

Nije rekao tko je inicirao posljednji sastanak.

Putin i Orban posljednji su put razgovarali licem u lice 1. veljače 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, točno tri tjedna prije ruske invazije na Ukrajinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene