Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbrža letjelica od 400 milijuna kuna

BRITANSKI SPECIJALCI IMAJU NOVO ORUŽJE U borbu protiv terorizma kreću s 'transformerom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski SAS (Special Air Service) specijalci otkrili su svoje novo oružje u borbi protiv terorista, a riječ je o zrakoplovu V22 Osprey koji ima i karakteristike helikoptera.

Pripadnici postrojbi SAS-a uvježbavaju brze intervencije u svojem sjedištu Stirling Lines pored Hereforda u Velikoj Britaniji. Letjelica V22 Osprey, koju krasi nadimak i "transformer", trebala bi im uvelike pomoći u brzom odazivu na mjesta terorističkih napada, poput onog što se dogodio u Parizu krajem 2015. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Osprey, koji je vrijedan oko 400 milijuna kuna po komadu, dvostruko je brži od bilo kojeg helikoptera kojeg SAS trenutno ima na raspolaganju, a iz svoje baze do Londona im je s tom letjelicom potrebno svega 30 minuta leta.

Osprey ima strojnice postavljene i na prednji i na stražnji dio, a ima i puno veći dolet od klasičnih helikoptera, odnosno 1600 kilometara na jednom spremniku goriva, prenosi Daily Mail.

Trenutno SAS-ove pilote uvježbavaju američki instruktori, a iz SAS-a poručuju da je riječ o ključnom komadu opreme, koji će tim specijalnim postrojbama bitno smanjiti vrijeme odaziva u kriznim situacijama.

Kritičari spočitavaju Ospreyju sigurnost tijekom leta, jer je od njegovog uvođenja u američko zrakoplovstvo stradalo 36 vojnih djelatnika u nesrećama, no u SAS-u su viđenim i isprobanim itekako zadovoljni i trenutno ih kritike nimalo ne brinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene