Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy za ukidanje PDV-a na naftu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problemi s cijenama nafte muče europske zemlje. Stotine britanskih vozača kamiona blokirale su jedan od glavnih prometnih pravaca prema Londonu, a francuski predsjednik Sarkozy ima inventivno rješenje.

Vozači prosvjeduju zbog sve skupljeg goriva, a od premijera Browna traže uvođenje olakšica. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometne gužve Kamioni u koloni čekaju pred ulazom u Sloveniju Slika nije dostupna zbog obveze cijepljenja Vozači kamiona blokirali najprometniji granični prijelaz između Kanade i SAD-a: "Došli smo ovdje poslati poruku"

Više stotina teretnih kamiona kretalo se prema središtu Londona gdje je jedno izaslanstvo vozača predalo pismo premijeru Gordonu Brownu u sklopu dana prosvjeda protiv porasta cijena goriva.

Oko 300 teretnih kamiona je ušlo u prijestolnicu sredinom dana, a njihov bi broj kasnije trebao porasti, rekao je Peter Carroll, vlasnik transportnog poduzeća i jedan od organizatora prosvjeda.

On je rekao da je oduševljen sudjelovanjem te dodao da dobivaju podršku iz cijele zemlje, nakon što je s izaslanstvom premijeru Brownu predao pismo.

Carroll drži da porezi vlade predstavljaju oko 60 posto cijene goriva, te da žele da vlada uvede sniženje poreza kako bi pomogla vozačima kamiona i da se izbjegne njihov stečaj.

Cijena dizela u Velikoj Britaniji prelazi 120 penija po litri (1,5 eura), a vozači kamiona žele da im se odbori smanjenje poreza od 20 do 25 penija po litri.

Ribari u Francuskoj zbog skupog goriva prosvjeduju već više od tjedan dana. 

Francuski predsjednik Nikolas Sarkozy najavio je osnivanje fonda za pomoć ljudima koji su najviše ugroženi rastućim cijenama nafte. 

Financirat će se iz proračunskog viška ostvarenog od poreza na dodanu vrijednost. Sarkozy također predlaže ukidanje naplate PDV-a u Europskoj uniji na proizvode od sirove nafte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene