Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy u zaljevu sklopio poslove vrijedne desetke milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je sa Saudijskom Arabijom i Katarom dogovorio poslove vrijedne desetke milijardi eura, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je uspješnu turneju po Perzijskom zaljevu završio o posjetom Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Francuska vlada potpisala je s Ujedinjenim Arapskim Emiratima ugovor o suradnji na području energetike, ali i trajnom korišenju vojne baze. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stopili građevinu s okolišem Stadion za 40.000 gledatelja grade u stijeni! Slika nije dostupna Dubai još jednom prvi Novi megalomanski projekt: Grade željeznicu kroz pustinju

Arapskim zemljama ne smije se priječiti pristup nuklearnoj energiji u civilne svrhe, kazao je Sarkozy za arapsku mrežu Al-Jazeera prije odlaska iz Katara gdje su Francuzi potpisali sporazum o isporuci elektroopreme vrijedne 500 milijuna eura.

U Kataru, te u ponedjeljak u Saudijskoj Arabiji, francusko
izaslanstvo na čelu s predsjednikom države potpisalo je protokole o poslovima vrijednima 40 milijardi eura. Većina ugovora trebala bi biti zaključena idućih mjeseci, piše arapski list al-Hayat.

Kako prenosi njemačka agencija dpa, Sarkozy je za al-Jazeeru kazao da 'za 40 godina više neće biti nafte, a za 100 godina neće više biti plina' i stoga, po njegovu mišljenju, nuklearna energija treba zamijeniti oba izvora.

'To je energija budućnosti', rekao je Sarkozy, šef države koja se smatra vodećom na području nukelarne tehnologije.

Francuzi su spremni, naglasio je Sarkozy u govoru održanom u
ponedjeljak u Rijadu, arapskim i muslimanskim zemljama ponuditi svoju stručnost u nuklearnoj energiji.

Sarkozy je na turneju u tri naftom bogate monarhije Zaljeva putovao u pratnji predstavnika vodećih francuskih energetskih tvrtki, među kojima su Areva (nuklearna tehnologija) i Total (naftna).

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima Sarkozy je potpisao sporazum o nukelarnoj suradnji i suradnji u energetici, prenijela je al-Jazeera.

Grupa Areva, grupa Suez (elektroenergetska) i Total isporučit će dva nukelarna reaktora Emiratima.

Tijekom kratkog posjeta Abu Dabiju, francusko izaslanstvo potpisalo je s domaćinima i sporazum o korištenju stalne vojne baze. 

'Francuskim snagama na teritoriju UAE bit će stavljena na raspolaganje trajna baza s 400 do 500 ljudi', kazao je izvor iz francuskog predsjedništva.

Agencije prenose da je Sarkozy tijekom misije u Perzijskom zaljevu kritizirao previsoku cijenu sirove nafte od 100 dolara po barelu ocijenviši da je 'realna cijena oko 70 dolara'.

U ponedjeljak je i američki predsjednik George W. Bush posjetio Saudijsku Arabiju i tada također kritizirao previsoku cijenu nafte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene