Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy - Medvedev: Plan za rješavanje rusko-gruzijskog sukoba u šest točaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev izložili su u utorak plan u šest točaka za rješavanje rusko-gruzijskog sukoba, kojim predviđaju povratak zaraćenih strana na njihove položaje do početka neprijateljstva.

Strane se moraju obvezati da "neće primjenjivati silu", da će "trajno prekinuti sukob" i da će osigurati "slobodan pristup humanitarnim djelatnicima", pri čemu će se gruzijske snage vratiti u "svoje baze", a ruske snage "na položaje koje su zauzimale do početka neprijateljstva", kazao je Sarkozy na tiskovnoj konferenciji u Moskvi koju je održao zajedno s Medvedevom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža Slika nije dostupna Medvedev i Sarkozy razgovarali o Abhaziji i Južnoj Osetiji

Šesta točka predviđa "početak međunarodnih pregovora o budućem statusu i o načinu postizanja trajne sigurnosti u Abhaziji i u Južnoj Osetiji", dvama proruskim separatističkim područjima Gruzije.

Sarkozy je usto istaknuo "obvezu Rusije da jamči i da poštuje suverenitet Gruzije", što se ne smije "dovoditi u pitanje".

Ruski predsjednik je ocijenio da je "utrt put za postupnu normalizaciju stanja u Južnoj Osetiji", napomenuvši da sada "sve ovisi o Tbilisiju", kamo Sarkozy, predsjedatelj Europske unije, treba stići u utorak navečer radi nastavka pregovora.

Medvedev je povrh toga optužio Tbilisi da laže da poštuje primirje.

Francuski predsjednik je kazao da njegova inicijativa za rješavanje rusko-gruzijske krize ima potporu svih 27 članica Europske unije i da je Europa "voljna" sudjelovati u mirovnim snagama u Gruziji.

"Moja zadaća kao predsjedatelja Europske unije je da očuvam jedinstvo Europe. Usuglasiti 27 zemalja nije lako. Mislim da zasad, kroz francusku inicijativu, mogu dobiti potporu svih članica", rekao je Sarkozy.


Saakašvili kaže da će odmetnute pokrajine proglasiti okupiranim od Rusije
 

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili kazao je u utorak kako će njegova vlada proglasiti svoje odmetnute pokrajine okupiranim teritorijima.

Saakašvili je rekao kako će Gruzija službeno imenovati ruske mirovnjake u pokrajinama Abhaziji i Južnoj Osetiji kao okupatorske snage.

Saakašvili je to izjavio u govoru pred desecima tisuća ljudi okupljenih u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju u znak potpore predsjedniku koji se suočava s vojnom akcijom Rusije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene