Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristao na suradnju

OD TERORISTA DO CINKAROŠA Abdeslam postao meta NO.1 Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni operativac pariških napada Salah Abdeslam, pristao je na suradnju s francuskim istražiteljima čime je ponovno postao najtraženiji čovjek na svijetu. Ovog puta od strane samoproglašene Islamske države.

26-godišnjak uhićen je prije dva tjedna u racijama diljem Bruxellesa, a gotovo četiri mjeseca bio je najtraženiji čovjek u Europi zbog optužbi da je koordinirao i izveo napade u Parizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Piše Le Monde 'Abdeslama je policija trebala natjerati da progovori o bombašima iz Bruxellesa' Slika nije dostupna Abdeslam propjevao Bombaši planirali napad na Uskrsni ponedjeljak, ali su ipak morali požuriti

Abdeslam s belgijskim istražiteljima nije želio surađivati sve do napada na zračnu luku u Bruxellesu i metro stanicu u kojima je stradalo 35 ljudi. Nakon napada dao je nekoliko izjava, no, istražitelji su ih nazvali lažnim iskazima.

Uporno je pokušavao okriviti ostale pripadnike ISIS.a za napade u Parizu navodeći kako je on bio zadužen samo za organiziranje prijevoza i organiziranje smještaja.

Sve do danas, Abdeslam je šutio. Nitko ne zna što ga je navelo na suradnju, no izjavio je kako želi surađivati s francuskim istražiteljima.

Prije ovoga izjavio je istražiteljima kako je njegova namjera bila raznijeti se bombom u napadima na Pariz, no predomislio se u zadnji čas. Zbog njegova uhićenja, njegovi su 'suradnici' požurili s napadima u Bruxellesu koje su planirali izvesti na dan Uskrsa.

Kada je nakon napada nestao, vjerovalo se da je otišao u Siriju, no Abdeslam se čitavo vrijeme nalazio u Europi. Vjerojatno iz razloga jer se bojao vratiti u Siriju zbog činjenice da nije izvršio svoj zadatak.

Odvjetnik Salaha Abdeslama tvrdi kako je spreman za izručenje Francuskoj, no belgijski tužitelji tvrde da je bio uključen i u planiranje napada na Bruxelles. Njegov odvjetnik, s druge strane, tvrdi da nije znao za napade u Bruxellesu.

Istražitelji su ga do sada uspjeli staviti u vezu s najmanje dva napadača samoubojica u napadima u Bruxellesu. Otisci prstiju jednog od napadača iz Bruxellesa, Khalida El Bakraouia, koji se raznio u metro stanici, pronađeni su u jednom od stanova pretraženih tijekom racija, zajedno sa otiscima Salaha Abdeslama.

Drugi napadač, Najim Laachraoui, koji se raznio na briselskom aerodromu Zaventem, nalazio se u automobilu kojeg je policija zaustavila na mađarsko-austrijskoj granici, a u kojem se nalazio i Salah Abdeslam.

Sud bi danas trebao donijeti odluku i o zadržavanju ili puštanju na slobodu trojicu muškaraca osumnjičenih za napade u Bruxellesu, Yassine A., Mohamed B. i Aboubaker O., koji se nalaze u pritvoru. Uhićeni su prilikom policijskih racija u nedjelju u sjevernim gradovima Mechelen i Duffel.

U međuvremenu, belgijska je policija izvela još nekoliko racija koje su povezane s racijama u Francuskoj, a čija je svrha razotkrivanje džihadističke ćelije na području obje države. U Francuskoj je danas, džihadist Reda Kriket, osuđen zbog sudjelovanja u radu terorističke organizacije, nakon što je u njegovom domu policija pronašla nevjerojatan arsenal oružja i eksploziva.

Vjeruje se kako je Salah Abdeslam posljednji preživjeli od mreže džihadista koju su činila desetorica muškaraca, a koji su izveli napade na Pariz u kojima je smrtno stradalo 130 ljudi, prenosi Daily Mail.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene