Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Satelitske snimke

Sjeverna Koreja POKRENULA nuklearni reaktor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema satelitskim slikama, Sjeverna Koreja je ponovo pokrenula reaktor u nuklearnoj centrali Yongbyon koja može proizvesti plutonij, priopćio je u četvrtak američko-korejski istraživački institut pri fakultetu Johns Hopkins za napredne međunarodne studije.

Satelitske slike od 31. kolovoza pokazuju da se iz zgrade u blizini postrojenja u kojem su smješteni električni generatori i parne turbine za proizvodnju plutonija uzdiže bijeli dim.

"Bijela boja i količina odgovaraju pari koja se ispušta kada je sustav električnih generatora pred uključenjem. To nam govori da je reaktor pokrenut ili će se uskoro pokrenuti", priopćio je institut sa sjedištem u Washingtonu.

>> Sjeverna Koreja ponovno prijeti: Puštaju u pogon nuklearni reaktor

Također se dodaje da spomenuti reaktor može proizvesti 6 kilograma plutonija godišnje. UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) za sada se nije oglasila.

Sjeverna Koreja je u travnju najavila pokretanje nuklearnog reaktora koji je ugašen 2007. prema međunarodnom sporazumu kojeg je podržao SAD. (Hina)

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene