Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerika poslala razarač

Sjeverna Koreja ponovno prijeti: Puštaju u pogon nuklearni reaktor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi potez Sjeverne Koreje izaziva i nove napetosti na relaciji Pjongjang-Washington.

Sjeverna Koreja najavila je ponovno puštanje u pogon nuklearnog kompleksa u Yongbyonu što je dodatno pridonijelo rastu napetosti između Pjongjanga i Washingtona, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Nuklearni arsenal Sjeverne Koreje Testiraju moćno oružje Sjeverna Koreja pokrenula i drugi nuklearni reaktor: Novi izvor plutonija učinit će ih još većom prijetnjom

Ovaj nuklearni reaktor zatvoren je 2007. godine kao rezultat međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju.

>> Amerikanci poslali nevidljive zrakoplove u Južnu Koreju

Nuklearni reaktor u Yongbyonu, kada radi punim pogonom, godišnje može proizvesti dovoljnu količinu plutonija za jednu atomsku bombu.

Ovaj potez mogao bi izazvati novu reakciju SAD-a po pitanju vojne strategije. Podsjetimo, SAD je jučer u Južnu Koreju poslao radarski nevidljive F-22 zrakoplove u koji će sudjelovati u vojnim vježbama i naglasiti američku spremnost da brani Seul.

Osim stealth zrakoplova Sjedinjene Države su u blizini južnokorejske obale rasporedile razarač koji može presretati rakete. USS Fitzgerald koji je nedavno sudjelovao u vojnim vježbama, poslan je na jugozapad Korejskog poluotoka umjesto da se vrati u matičnu luku u Japanu, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Razarač je raspoređen iz 'opreza' nudi 'više mogućnosti za proturaketnu obranu, bude li ona nužna', dodaje taj izvor. SAD je u ponedjeljak objavio da je rasporedio 'nevidljive' lovce F-22 u okviru američko-južnokorejskih manevara koji upravo traju, kao i svake godine, ali ovaj put u veoma napetim prilikama.

Kina je počela mobilizirati svoju vojsku oko korejskog poluotoka, a Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je Pjongjang na suzdržanost upozorivši kako je kriza otišla predaleko, te da nuklearne prijetnje nisu igra.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-se treba se u utorak u Washingtonu sastati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem kako bi razgovarali o porastu napetosti na poluotoku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene