Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HITNE SITUACIJE

Sudac se pobunio protiv zabrane pobačaja: ''Ne može se zamisliti tjeskoba i strah''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Savezni sudac u srijedu je spriječio Idaho da provede zabranu pobačaja kada je ženama s komplikacijama u trudnoći potrebna hitna medicinska pomoć, dan nakon što je sudac u Teksasu presudio protiv administracije predsjednika Joea Bidena po istom pitanju.

Suprotstavljene presude došle su u dvije od prvih tužbi zbog pokušaja administracije Demokrata da olakša pristup pobačaju nakon što je američki Vrhovni sud s konzervativnom većinom u lipnju poništio odluku Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je postupak legaliziran u cijeloj zemlji.

Otprilike polovica svih saveznih država SAD-a ima ili se očekuje da će nastojati zabraniti ili ograničiti pobačaje nakon odluke Vrhovnog suda. Te države uključuju Idaho i Teksas, koje su kao i 11 drugih usvojile zakone o zabrani pobačaja nakon takve odluke.

Pobačaj je već protuzakonit u Teksasu prema zasebnoj, gotovo stoljetnoj zabrani pobačaja koja je nedavno stupila na snagu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a. Zabrana pobačaja u Idahu stupa na snagu u četvrtak, na isti dan kao i u Teksasu i Tennesseeju.

U Idahu, američki okružni sudac Barry Lynn Winmill složio se s američkim Ministarstvom pravosuđa da je zabrana pobačaja, koja stupa na snagu u četvrtak, u suprotnosti sa saveznim zakonom koji pacijentima osigurava hitnu "stabilizirajuću skrb" u bolnicama.

Winmill, imenovan od strane bivšeg demokratskog predsjednika Billa Clintona, izdao je preliminarnu zabranu kojom se Idahu blokira provođenje zabrane u mjeri u kojoj je u suprotnosti sa saveznim zakonom, navodeći prijetnju pacijentima.

Ne može se zamisliti tjeskoba i strah koji će doživjeti ako se njezini liječnici osjećaju sputanim zakonom Idaha koji im ne dopušta pružanje medicinske skrbi potrebne za očuvanje njezina zdravlja i života, napisao je Winmill. "S te točke gledišta, javni interes jasno ide u prilog izdavanju privremene zabrane", poručio je.

Pročitajte i ovo Kongres, SAD zastupnički dom kongresa Boje se da bi i to mogli zabraniti? Prijedlog zakona o pravu na kontracepciju ide na glasanje u Senat

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da savezni Zakon o hitnom medicinskom liječenju i Zakon o radu zahtijevaju skrb o pobačaju u hitnim situacijama.

Winmillova odluka uslijedila je nakon što je u utorak kasno navečer u Teksasu donijeta presuda američkog okružnog suca Jamesa Wesleya Hendrixa.

Hendrix se složio s teksaškim državnim tužiteljem Kenom Paxtonom, republikancem, da smjernice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi SAD-a, izdane u srpnju, "odbacuju zahtjev da se uzme u obzir dobrobit nerođene djece kada se odlučuje o tome kako stabilizirati trudnicu".

Hendrix, imenovan od bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da savezni Statut ne govori o tome što bi liječnik trebao učiniti kada postoji sukob između zdravlja majke i nerođenog djeteta i da teksaški zakon "popunjava tu prazninu".

Očekuju se žalbe u oba slučaja, a razmatrat će ih odvojeni žalbeni sudovi, jedan sa sjedištem u San Franciscu s reputacijom naklonjenog liberala, a drugi u New Orleansu, poznat po konzervativnim presudama.

Pročitajte i ovo Kansas VAŽNI GLASOVI Oči cijelog svijeta uprte u Kansas: Prvo veliko glasanje o pobačaju, stigli su rezultati!

Greer Donley, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu i stručnjakinja za zakon o pobačaju, rekla je da ako ti žalbeni sudovi podrže ovotjedne presude, Vrhovni sud SAD-a bi mogao biti pod pritiskom da intervenira i pojasni zakon.

"Bez saveznog prava na pobačaj, ovo je vrsta pravnog kaosa koju je većina ljudi predviđala da će se dogoditi", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene