Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija nasilja

SAD priprema sankcije protiv ukrajinskih dužnosnika i vođa prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame priprema financijske sankcije koje bi mogla nametnuti ukrajinskim dužnosnicima i vođama prosvjednika eskalira li nasilje u toj zemlji zahvaćenoj političkom krizom.

Službenik u Kongresu, koji je zbog osjetljive teme želio ostati neimenovan, rekao je da su s dužnosnicima vlade razgovarali o pripremama sankcija. Konačni detalji nisu razrađeni, ali bi se sankcije u slučaju eskalacije nasilja vrlo brzo moglo upotrijebiti protiv vladinih dužnosnika ili vođa pokreta.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći" Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

Bivši ukrajinski predsjednik: Zemlja je na rubu građanskog rata!

Washington je, uznemiren krizom u toj zemlji, poništio vize nekih ukrajinskih dužnosnika.

Šest ljudi je ubijeno u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima u prosvjedima koji su izbili prije više od dva mjeseca nakon što se predsjednik Viktor Janukovič pod pritiskom Rusije udaljio od približavanja te zemlje Europskoj uniji.

Janukovičevi saveznici iskušavaju ukrajinske prosvjednike amnestijom

Zastupnici vjerni ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču u srijedu su ponudili amnestiju za uhićene u valu protuvladinih prosvjeda, ali samo pod uvjetom da aktivisti napuste zauzete vladine zgrade u Kijevu i drugim dijelovima Ukrajine.

Oporba je odbila glasovati o zakonu o amnestiji za koji se Janukovičevi lojalisti nadaju da će pomoći smirivanju dvomjesečnih uličnih nereda. Zakon je usvojen nakon cjelodnevne žestoke rasprave sa samo 232 glasa, šest više nego što je bilo potrebno.

Tekst zakona se nije mogao dobiti, ali njegov autor je rekao da je ponuda amnestije za one koje je uhitila policija uvjetovana je time da prosvjednici oslobode kijevsko gradsko poglavarstvo kao i regionalne upravne zgrade u nekoliko gradova diljem Ukrajine.

Juri Mirošničenko, pristaša Janukoviča, rekao je da će zakon stupiti na snagu samo nakon što te zgrade budu ispražnjene. Izgleda da je zakon usvojen pod osobnim Janukovičevim utjecajem koji je otišao na izvanredno parlamentarno zasjedanje i održao sastanke iza zatvorenih vrata sa stranačkim klubovima.

Unatoč tome što zakon vjerojatno ne traži uklanjanje šatora i barikada iz glavne prosvjedne zone u Kijevu ne izgleda vjerojatno da će se prosvjednici obazirati na njega, piše agencija Reuters.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene