Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čim završi obuka pilota

Novo sredstvo obrane protiv ruske sile stiže u Ukrajinu: SAD odobrio slanje zrakoplova F-16

Borbeni avioni
Borbeni avioni Foto: DNEVNIK.hr
SAD je odobrio slanje borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu iz Danske i Nizozemske za obranu od ruskih osvajača čim završi obuka pilota, rekao je u četvrtak američki dužnosnik.

Ukrajina je tražila borbene zrakoplove F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila ruskoj zračnoj nadmoći.

Washington je Danskoj i Nizozemskoj dao službena jamstva da će SAD ubrzati odobravanje svih potrebnih zahtjeva trećih strana za prijenos F-16 u Ukrajinu kako bi ih dobila kada se piloti obuče.

Pročitajte i ovo Plaža Žnjan Visoke temperature Znate li što je temperaturna peka? Uskoro će poklopiti i Hrvatsku

Danska i Nizozemska, dvije zemlje koje vode koaliciju za obuku, nedavno su zatražile ta jamstva.

Državni tajnik Antony Blinken poslao je pisma svojim danskim i nizozemskim kolegama uvjeravajući ih da će zahtjevi biti odobreni, rekao je dužnosnik.

"Pišem kako bih izrazio punu potporu Sjedinjenih Država za prebacivanje borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu i za obuku ukrajinskih pilota od strane kvalificiranih instruktora za F-16", rekao je Blinken u pismu dvojici dužnosnika, čiju je kopiju vidio Reuters.

Pročitajte i ovo Potres u Bogoti Uslijedile evakuacije VIDEO Jaki potresi pogodili glavni grad Kolumbije: "Ne možeš ništa učiniti, samo bježati spašavajući svoj život"

Blinken je rekao: "Od ključne je važnosti da se Ukrajina može obraniti od tekuće ruske agresije i kršenja njezinog suvereniteta."

Rekao je da će odobrenje zahtjeva trećih strana omogućiti Ukrajini da u potpunosti iskoristi svoje nove mogućnosti čim prvi set pilota završi svoju obuku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neradne nedjelje Jedna benzinska postaja kod Varaždina od nedjelje počinje službeno prodavati - kruh! "Gosti i mušterije nas traže"

Američki predsjednik Joe Biden, odobrio je programe obuke za ukrajinske pilote na F-16 u svibnju, ali do sada nije naveden vremenski okvir za isporuku ratnih zrakoplova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene