Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od reakcije saveznika

SAD od WikiLeaksa traži da ne objavi nove dokumente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države zatražile su od osnivača internetske stranice WikiLeaks, Juliana Assangea, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta.

'Tim ilegalnim postupkom bi se u opasnost doveli bezbrojni životi, a zaprijetilo bi se globalnoj borbi protiv terorizma i ugrozilo američke odnose sa saveznicima', stoji u dopisu iz State Departmenta kojeg potpisuje pravni savjetnik te institucije Harold Koh.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća...

>> WikiLeaks počeo objavu 400.000 povjerljivih američkih dokumenata

>> WikiLeaks: Assange planira objaviti nove povjerljive dokumente

>> State Department iščekuje novu objavu WikiLeaksa

'Dokumenti su nabavljeni uz kršenje američkih zakona i uz bezobzirnost prema teškim posljedicama te akcije', kazao je Koh u pismu te naglasio da WikiLeaks ne treba objavljivati te dokumente, već ih treba vratiti američkoj vladi i uništiti sve kopije koje ima u svom posjedu ili u računalnoj bazi podataka.

 

WikiLeaks je dokumente koje planira objaviti prethodno dao na uvid američkom dnevnom listu The New York Times, britanskom The Guardianu i njemačkom magazinu Der Spiegel, a američka državna tajnica Hillary Clinton i drugi visoki američki dužnosnici već su razgovarali s čelnicima mnogih zemalja o očekivanoj objavi WikiLeaksa.

Izvor - uhićeni američki obavještajac?

WikiLeaks je najavio da će količina objavljenih dokumenata biti sedam puta veća od njegove listopadske objave oko 400.000 dokumenata iz rata u Iraku. WikiLeaks je na proljeće objavio oko 70.000 povjerljivih dokumenata iz rata u Afganistanu.

Kao i u prethodna dva slučaja, sumnja se da je izvor povjerljivih dokumenata State Departmenta obavještajni analitičar američke vojske Bradley Manning (22), uhićen u Iraku u lipnju ove godine, koji je u vojnom pritvoru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene