Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija procjene 'zelenih beretki'

Neće spašavati jezide: U planinama 'žive u bolje' nego su Amerikanci očekivali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promatrači iz SAD-a kontaktirali su izbjeglice te zaključili da ih je manje nego što se mislilo, a i žive u boljim uvjetima nego se očekivalo, izjavio je Pentagon.

SAD je u srijedu ocijenio 'malo vjerojatnom' evakuaciju tisuća izbjeglica jezida zarobljenih na planini Sindžar, na sjeveru Iraka, nakon promatračke misije američkih vojnika na licu mjesta.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Tragičan kraj potrage Dramatični posljednji trenuci stradalih skijaša: Lopaticama pokušali iskopati špilju kako bi se sakrili

Dvadesetak zelenih beretki ustanovilo je da je izbjeglica koje su protjerali džihadisti 'puno manje' i žive 'u boljim uvjetima' nego što se očekivalo, kazao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby. Po njemu, tisuće izbjeglica uspjelo je napustiti planinu tijekom zadnjih noći.

Pripadnici zelenih beretki 'imali su kontakte s izbjeglicama' koje su protjerali džihadisti i koje su se vratile u Erbil, glavni grad iračkog Kurdistana, kazao je u srijedu navečer dužnosnik Pentagona. Govorio je o "misiji procjene" ali nije odredio njezin konačni cilj.

Zelene beretke specijalizirane su za osposobljavanje i savjetovanje lokalne vojske. Glasnogovornik kurdskih oružanih snaga ranije je najavio da bi američki vojni savjetnici trebali doći u to područje kako bi razmotrili načine evakuacije civila.


HOĆE LI PREŽIVJETI? Tisuće jezidskih civila u stupici među planinama

Po Visokom povjerenstvu UN-a za izbjeglice, između 20.000 i 30.000 osoba, većinom kurdske i nemuslimanske manjine jezidi, blokirano je bez vode, hrane i skloništa u pustom planinskom području Sindžar.

Oko 130 vojnih savjetnika doputovalo je u utorak u Erbil kako bi "dublje" procijenili potrebe jezidskog stanovništva.

Bijela je kuća ranije objavila kako SAD ne isključuje korištenje američkih kopnenih snaga u operaciji izvlačenja civila no pojasnila je kako te snage ne bi sudjelovale u borbama.

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama prošloga tjedna odobrio zračne udare na snage Islamske države američki zrakopovi izveli su niz zračnih udara na džihadiste.

Pukovnik Steve Warren, također glasnogovornik Pentagona, u srijedu je kazao kako su ti napadi zajedno s operacijama kurskih boraca "usporili ako ne i zaustavili" napade na prestrašene civile koji su pobjegli u planine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene