Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U strahu od militanata

HOĆE LI PREŽIVJETI? Tisuće jezidskih civila u stupici među planinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunitski militanti natjerali su nekoliko tisuća jezidskih civila u stupicu na planinama u sjevernom Iraku i potrebna im je hitna pomoć kako bi preživjeli, upozorio je u utorak UN, a prenosi BBC.

Jezidi su onamo pobjegli prije deset dana nakon što su borci Islamske države (IS) zauzeli grad Sinjar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

U bijegu je gotovo 700.000 jezida, procjenjuje UN.

Neki su u zadnja 72 sata uspjeli pobjeći sa sjeverne strane planine i preko Tigrisa prijeći u Siriju, rekao je predstavnik UN-a u Erbilu Keiran Dwyer.

No jedan jezidski humanitarni djelatnik situaciju je opisao kao "genocid" sa na stotine mrtvih posvuda. "Možete zamisliti kako je sletjeti među 5000 ljudi a možete uzeti samo 10 ili 20 i svi pokušavaju ući u helikopter", rekao je Mirza Dinnay za BBC.

Pogledajte oštru poruku Vatikana muslimanskim čelnicima

SAD, Velika Britanija i Francuska šalju humanitarnu pomoć jezidima. U zadnjih pet noći iz zraka im je bačeno više od 310 paketa hrane, vode i lijekova i isporučeno 72.740 litara vode i 75.000 obroka, objavila je američka vlada. SAD navodno šalje i oružje kurdskim snagama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene