Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjena za atomsku bombu

SAD i Novi Zeland tajno radili na razvoju tsunami bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Novi Zeland provodili su tajna testiranja naprave nazvane 'tsunami bomba' i koja je bila dizajnirana za razaranje priobalnih gradova, putem ogromnih plimnih valova, stvorenih brojnim podvodnim eksplozijama.

Ta su testiranja provedena oko područja Nove Kaledonije i Aucklanda na Novom Zelandu, tijekom Drugog svjetskog rata i pokazala su kako je moguće napraviti oružje sposobno za kreiranje tsunami valova visine 10 metara, putem 10 serijskih eksplozija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza u obrazovanju I oni zabranjuju mobitele u školama: ''Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju'' Planina Taranaki manje ozljede Penjač preživio pad sa 600 metara visine: Zbog jedne stvari imao je nevjerojatnu sreću

>> Tajni plan: Amerikanci htjeli nuklearkom 'raznijeti' Mjesec

Projekt je nosio kodno ime 'Project Seal', a 'oružje usuda', koje je testirano, trebala je biti adekvatna zamjena atomskoj bombi, prenosi Telegraph. Tijekom testiranja Amerikanci i Novozelanđani su detonirali čak 3.700 bombi.

Planovi tog projekta izašli su na vidjelo tijekom istraživačkog rada novozelandskog redatelja i autora, Raya Warua, koji je pregledavao stare vojne spise i dokumente u novozelandskom državnom arhivu.

'Da atomska bomba nije bila toliko učinkovita, danas bi možda ubijali ljude tsunamijima', rekao je Waru.

Projekt je početkom 1945. godine ipak završio na polici, jer su stručnjaci zaključili kako samo jedna eksplozija nije dovoljna za pokretanje tsunamija. Da bi tsunami bomba bila učinkovita, bilo je potrebno upotrijebiti dva milijuna kilograma eksploziva, posloženog u liniju 7,5 kilometara od obale.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene