Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele vidjeti dokazivu potrebu

SAD i Britanija otklanjaju mogućnost brze zabrane leta nad Libijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici SAD-a i Velike Britanije su otklonili mogućnost brzog donošenja odluke o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom gdje su snage lojalne Moameru Gadafiju krenule u protuofenzivu protiv pobunjenika.

Ministri obrane zemalja NATO-a će na sastanku u Bruxellesu u četvrtak i petak raspravljati o mogućim odgovorima na nemire u Libiji, uključujući i moguću zonu zabrane leta, rekli su dužnosnici.

Pročitajte i ovo Press konferencija Tomislava Tomaševića stiže krajem svibnja Dugogodišnje inicijative urodile plodom: Centar Zagreba dobiva novu pješačku zonu! Libijska milicija (Foto: AFP) Smrt strijeljanjem U Libiji 45 pripadnika milicije osuđeno na smrt zbog ubijanja prosvjednika za vladavine Moamera Gadafija

>> Gadafi zrakoplovom napustio Libiju?

Oni su, međutim, istaknuli, da NATO prvo želi vidjeti 'dokazivu potrebu' za djelovanjem, jasne pravne temelje za to učiniti i snažnu podršku intervenciji u regiji.

U Londonu je britanski premijer David Cameron rekao da je razgovarao o mogućoj zoni zabrane leta s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom i da Britanija priprema nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se osigurala široka potpora 'ako ona postane nužna'.

Cameron i Obama razgovarali i o zoni zabrane leta

'S predsjednikom Obamom sinoć sam razgovarao o osiguravanju planova za svaku mogućnost, uključući i plan za zonu zabrane leta', rekao je Cameron parlamentu.

Veleposlanik SAD-a u NATO-u Ivo Daalder rekao je da se NATO priprema za bilo koju mogućnost uključujući i nadzor libijske obale, podršku humanitarnim naporima, provedbu UN-ovog embarga na oružje i opcije za zonu zabranu letenja.

'Dopustite mi da naglasim da je ovo planiranje, ne odluka da se djeluje nego pripreme da odmah možemo djelovati, ako tako odlučimo', rekao je na konferenciji za tisak. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene