Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogu se razgraditi

REVOLUCIJA u ortopediji: Svilenim vijcima učvrstili prijelome kostiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspješno svilenim vijcima učvrstili prijelome kostiju kod laboratorijskih štakora, upravo bi to istraživanje moglo bi transformirati ortopediju.

Svilenim vijcima američki su znanstvenici uspješno učvrstili prijelome kostiju kod laboratorijskih štakora i to istraživanje moglo bi transformirati ortopediju, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Znanstvenici kažu da bi se metalni vijci mogli postupno zamijeniti vijcima i pločicama od prirodnih materijala koji bi se s vremenom razgradili u organizmu. Svila je ranije bila korištena za kirurško šivanje, a sada se koristi u modernim implantatima.

Pokrenuto istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama

U novom istraživanju tim znanstvenika sa sveučilišta Tufts u Massachusettsu načinio je vijke od medicinske svile uz pomoć posebno dizajniranih kapsula. Vijci su potom usađeni u noge štakora gdje su uspješno učvrstili prijelome tijekom četiri do osam tjedana, a do kraja istraživanja počeli su se razgrađivati.

Znanstvenici aktivirali virus star 30 TISUĆA GODINA, još uvijek zarazan

Svileni vijci za razliku od metalnih imaju slična svojstva kostima i mogu se razgraditi, što ih čini obećavajućim biorazgradivim materijalom u usporedbi s klasičnim pločicama i vijcima, kažu znanstvenici.

Voditelj istraživanja David Kaplan kaže kako uz to što uspješno spajaju koštane ulomke svileni vijci ne ometaju rad rendgenskih uređaja, ne aktiviraju alarme i ne izazivaju osjetljivost na hladnoću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene