Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukopani smo i ne mičemo se

Šuker uzeo novi kredit da preživi ljeto, što će biti poslije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probleme rješavamo kreditima koje će plaćati netko drugi. Rupa je ogromna, a nitko ne vidi gdje će se štedjeti.

Ministar financija Ivan Šuker je ponovno u tišini posegnuo za novim kreditom kako bi zakrpao proračun. Tako Hrvatska živi iz mjeseca u mjesec.

Pročitajte i ovo Imovinske kartice sudaca su javne - 2 Javno objavljeno Ušteđevine, automobili, stanovi, oranice... Provjerili smo imovinske kartice nekih od najmoćnijih ljudi u hrvatskom pravosuđu Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 UPOZORENJE HNB-a Čeka li hrvatske građane nova kreditna opasnost? Rastu dvaput brže od ostalih kredita i dobivaju se (pre)lako

>> Šuker: Bohaček si svašta doživljava, neka banke počiste i u svom dvorištu

Ministar Šuker u ime Hrvatske uzeo je kredit u dolarima i to u iznosu od 1.250.000.000 dolara odnosno 7.460.211.249 kuna, Upravo toliko je velika i proračunska rupa. Ovaj novac će se koristiti za redovito funkcioniranje države, ali to će vraćati neki drugi ministar 2020. godine. Kamata je 6.62 % dok je još prošle godine bila 6.50%. Kamata raste a ministar će ovime osigurati samo da preživi ljeto. Dolar raste, euro pada, kakav je onda bolje kredit uzeti? Niti jedan, ali država očito mora uzeti kad ne želi štedjeti. Ministru je očito lakše uzeti kredit u dolarima koji je trenutno jak pa će dobiti više kuna i na taj način osigurati sredstva za normalno funkcioniranje države.

Većina europskih država se zadužuje u euru, logično jer su u euro zoni. U dolarima smo kredit uzeli mi, Mađari i Poljaci. Europske zemlje su kredite uzele u eurima, ali su kamate vrlo povoljnije. Činjenica je da su te zemlje likvidnija a da smo po kreditnom rejtingu na granici da počnemo dobivati rizične kredite.

Ovim kreditom smo dobili malo zraka, ali nismo riješili problem. Problem je ove zemlje što nema velikih strukturnih promjena. Činjenica je da je proračunski minus 7 milijardi i 700 milijuna kuna. Ako država ništa ne poduzme biti će 13 milijardi kuna u minusu. Samo ovaj mjesec ministar mora osigurati 5 milijardi i 800 milijuna kuna za plaće državnih službenika i za mirovine. Na godišnjem nivou to je 70 milijardi kuna. Slikovito rečeno, od deset kuna, šest zapravo ide na čistu vegetaciju države. Mi smo zapravo ukopani i ne mičemo se.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene