Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusko-gruzijski pregovori propali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po svemu sudeći pregovori između Rusije i Gruzije o ljetošnjem sukobu koji je završio ugovorom o primirju - potpuno su neuspjeli.

Izaslanstva Rusije i njezinih saveznica u pobunjenim gruzijskim pokrajinama Abhaziji i Južnoj Osetiji napustila su pregovore. Članovi gruzijskog izaslanstva izjavili su da se Rusi nisu vratili na planiranu zajedničku sjednicu. Izjavu su dali u srijedu pod uvjetom da ostanu neimenovani, budući da su pregovori povjerljivi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

Jelena Ponomarjeva, glasnogovornica UN-a, koji je uz Europsku uniju i OESS bio pokrovitelj pregovora, rekla je da su obje strane prekinule pregovore u Ženevi.

Izaslanstva, koja su za srijedu navečer bila najavila završnu tiskovnu konferenciju, izjavila su da će ju održati nešto ranije.

Rusija i Gruzija vodile su u kolovozu petodnevni rat i još su u sukobu zbog Južne Osetije i Abhazije, dviju pobunjenih gruzijskih pokrajina koje je Moskva priznala neovisnim državama pod svojom zaštitom.


Rusko-gruzijski razgovori obustavljeni do idućeg mjeseca 

Prvi razgovori na visokoj razini između Rusije i Gruzije nakon rata u kolovozu obustavljeni su do idućeg mjeseca zbog 'proceduralnih teškoća', rekao je u srijedu posebni izaslanik Europske unije za Gruziju.

Pierre Morel je rekao novinarima da su dvije strane prekinule razgovore planirane za srijedu popodne zbog "proceduralnih teškoća", no nije pobliže naveo o kakvim je teškoćama riječ. Novi sastanak predstavnika dviju zemalja privremeno je dogovoren za 18. studenog, navodi agencija Reuters.

Još prije je gruzijski predsjednik optužio ruske dužnosnike da su napustili razgovor. Izaslanstva Rusije i njezinih saveznica Abhazije i Južne Osetije razgovore su napustila prije nego je to predviđeno u srijedu, a zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin je rekao da će izaslanstvo izdati objašnjenje na konferenciji za tisak, javio je Associated Press.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene