Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Sočiju

Borba protiv terorizma: Rusija će podupirati Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlj je samo naveo da su Putin i Mualem u Sočiju 'razgovarali o rusko-sirijskim odnosima'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu prvi puta primio sirijskog ministar vanjskih poslova Valida Mualema na sastanku iza zatvorenih vrata posvećenom pokretanju mirovnog procesa, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon tog susreta je rekao da će Rusija nastaviti podupirati Siriju u borbi protiv "terorizma".

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

Kremlj je samo naveo da su Putin i Mualem u Sočiju "razgovarali o rusko-sirijskim odnosima".

Zadatak Moskve je pokretanje mirovnih pregovora između režima i dijela oporbe, koji su na mrtvoj točki gotovo deset mjeseci nakon mirovne konferencije Ženeva I 2012. i Ženeva II u siječnju i veljači ove godine.

Činjenica da je Putin primio izaslanstvo čim je stiglo pokazuje važnost koju daje tom posjetu, jer obično u Moskvi sastanke vodi ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, povjerio je jedan visoki sirijski neimenovani dužnosnik, prenosi AFP.

Lavrov je također nazočio sastanku Putina i Mualema, prema fotografiji na stranici Kremlja.

Nakon sastanka, Lavrov je rekao kako su Moskva i Damask složni da je "terorizam" glavna prijetnja stabilnosti na Bliskom Istoku.

"Rusija će nastaviti podupirati Siriju... u suočavanju s tom prijetnjom", rekao je Lavrov.

Putin napada: 'I Jeljcin vam je bio dobar, dok nije branio Jugoslaviju. Onda je postao alkoholičar'

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da se razgovaralo o pokretanju mirovnog procesa.

Problem uvođenja političkog procesa u Siriji bit će u središtu tog susreta, navela je ruska diplomacija uoči Mualemova posjeta.

Glavni saveznik režima Bašara al-Asada, Rusija će ponovo predložiti moskovsku platformu za kontakte između dužnosnika sirijske vlade i velikog spektra socijalnih i političkih snaga sirijskog društva, preciziralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Imamo puno pitanja o političkom rješenju u Siriji i ne možemo razgovarati bez Sirijaca. Zato je taj posjet važan, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Ribkin, prenosi državna agencija Ria Novosti.

Traženje Damaska da ubrza isporuku ruskih protuzračnih raketa S-300 također može biti spomenuto tijekom Mualemova posjeta koji završava u četvrtak, prema ruskim agencijama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene